Liiceanu si Mihai Sora vor sa-i lase fara functii pe Dragnea si Tariceanu! “Fara penali in functii publice”!
“Fara penali in functii publice” este o initiativa cetateneasca sustinuta de USR. Printre membrii comitetului de initiativa prezidat de avocatul Mihai Badea se numara filosoful si eseistul Mihai Sora; filosoful, scriitorul si membrul GDS Gabriel Liiceanu; pianistul si membrul GDS Dan Grigore; juristul si membrul GDS Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu; membrii grupului “Rezistanta” Oana Negru si Mihai Tudorica; reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din Romania Klaus Fabritius; precum si cetateni implicati in actiuni civice.
“Fara penali in functii publice” este o initiativa cetateneasca sustinuta de USR. Pentru ca proiectul de lege sa ajunga in Parlamentul este necesara sustinerea a cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot din cel putin jumatate din judetele tarii, iar USR s-a angajat sa sprijine acest demers dificil prin intermediul filialelor sale teritoriale. Colectarea semnaturilor nu poate insa incepe decat dupa obtinerea avizului Consiliului Legislativ si publicarea textului in Monitorul Oficial, anunta News.ro.
In acest sens, se doreste ca articolul 37 din Constitutie, care reglementeaza dreptul de a fi ales, sa fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, avand urmatorul continut: “Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii”, mai precizeaza comunicatul prublicat de News.ro.
Textul propus instituie o interdictie temporara, ce ar urma sa inceteze odata cu intervenirea reabilitarii, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminarii infractiunii, adica situatiile care, potrivit legislatiei penale, conduc la eliminarea tuturor consecintelor rezultate din condamnare. Aceasta temporizare a fost absolut necesara pentru ca propunerea legislativa sa respecte intru totul Declaratia Universala a Drepturilor Omului, tratatele internationale la care Romania este parte, jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si recomandarile Comisiei de la Venetia, care nu permit interzicerea permanenta a dreptului de a fi ales.