Majoritatea oamenilor nu știu când să folosească CEAPA ROȘIE și când cea ALBĂ! Care este mai bună…

Ceapa este una dintre cele mai sanatoase legume, daca nu chiar cea mai bogata in beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, atunci cand vorbim despre aceasta minune a naturii avem doua variante: ceapa rosie si ceapa alba. Care este mai buna pentru sanatatea ta?

PROPRIETATILE CEPEI ALBE

1. Ceapa alba este bogata in vitamine (A, B si C), calciu, magneziu, fosfor, fier si potasiu. Principalul ei ingredient este alicina, componentul caruia i se atribuie o serie de caracteristici medicinale precum efectul antiinflamatoriu si antioxidant.

2. Ceapa alba este unul din cei mai puternici cardioprotectori care exista sub forma naturala. Alicina regleaza nivelul de colesterol din sange si mentine elasticitatea arterelor, curatandu-le de grasimile rele. Consumata regulat, ceapa alba previne bolile de inima cu pana la 15%.
PROPRIETATILE CEPEI ROSII

1. Ceapa rosie este mai bogata in antioxidanti decat ceapa alba datorita unui continut mai ridicat de antocianina, acel pigment care ii da culoare si tine la departare cancerul si bolile cardiovasculare. Antocianina este o substanta recunoscuta si pentru tratarea problemelor urinare si amanarea imbatranirii celulelor.

2. Ceapa rosie contine mai multa quercitina decat cea alba, un nutrient bomba cu puteri antioxidante nemaiintalnite la alte alimente. Acest antioxidant protejeaza celulele de formarea tumorilor maligne si favorizeaza circulatia sanguina. Quercitina este des folosita ca terapie in diferite tratamente medicale impotriva bolilor de inima, a cataractei sau a diabetului.

3. Ceapa rosie este un adevarat combatant al diabetului. Potrivit cercetatorilor din statul Al Jazirah (Sudan), glucocianina stimuleaza segregarea sucului pancreatic care ajuta la descompunerea grasimilor, proteinelor si carbohidratilor.

4. Ceapa rosie este recomandata si pentru tratarea sau ameliorarea durerilor cauzate de ostoeoporoza. Cercetatorii din Berna (Elvetia) sustin ca unul din componentele cheie din ceapa rosie, calcitina, ajuta la insanatosirea oaselor.

Avand in vedere lista proprietatilor de mai sus, castigatoare este ceapa rosie.

De ce sa-ti pui ceapa in jurul gatului cand te bagi la somn

Ceapa este leguma cu cei mai multi antioxidanti si poate fi folosita in multe remedii naturiste pentru prevenirea si chiar tratarea unor boli. Batranii cunosc o serie de leacuri care implica alimentele din gradina. Printre acestea se numara si dormitul cu ceapa legata in jurul gatului.

Tratamentul se poate urma foarte simplu: taie o ceapa rosie in doua si foloseste doar o jumatate. Piseaza puternica si pune-o pe un tifon sau pansament mai gros. Leaga apoi tifonul cu jumatatea taiata in jurul gatului inainte sa mergi la somn, insa nu foarte strans ca sa poti dormi confortabil.

Tot batranicile ne invata ca, inainte sa pui ceapa la gat e bine sa folosesti jumatatea netocata pe care ai obtinut-o la taiere. Maseaza-ti gatul cu jumatatea de ceapa nepisata inainte de a lega tifonul.

In timpul noptii, sucul din aceasta leguma bogata in antioxidanti, despre care se spune ca poate preveni si cancerul, actioneaza benefic asupra glandei tiroide. Persoanele care au probleme cu tiroida pot urma acest tratament cu incredere intrucat rezultatele sunt vizibile dupa primele doua nopti.

Ceapa contine sulfura de alil (substanta care ii ofera acel miros puternic din cauza caruia plangem adesea la taiere). Sulfura de alil ii ofera cepei capacitatea de a purifica sangele si de a reduce colesterolul rau din acest fluid vital.

De asemenea, flavonoizii pe care ii contine ceapa impiedica dezvoltarea celulelor cu potential cancerigen. Ceapa poate fi consumata si sub forma de ceai pentru persoanele diabetice sau pentru cei care au probleme cu inima ori sunt gripati.

Aceasta leguma elimina bacteriile si agentii patogeni din mediu si este extrem de versatila in bucatarie. Poate fi introdusa in absolut orice reteta, fie ca este dulce, sarata sau picanta. Daca vrei sa purifici aerul din interior, pune leguma pe masa si las-o vreme de 24 de ore.

CITESTE SI: Nu arunca foile de ceapa! Aduc numeroase beneficii sanatatii

Pentru ca nu cunosc efectele benefice ale foilor de ceapa, multe persoane le arunca dupa ce curata leguma. Insa, se pare ca acestea sunt unele dintre cele mai sanatoase parti ale cepei. Foile de ceapa sunt bogate in flavonoizi, precum quercetina, care sunt cunoscuti si ca vitamina P. Acestia sunt antioxidanti de care corpul are nevoie.

De ce nu este bine sa arunci foile de ceapa
Daca vei folosi foile de ceapa, vei tine sub control tensiunea arteriala si colesterolul. In plus, te vor ajuta in lupta cu alergiile, stimuleaza crestrea masei musculare, trateaza depresia si ajuta pacientii bolnavi de cancer sa lupte cu boala.

Foile de ceapa nu se pot manca, insa pot fi incluse in supe. Te vor ajuta sa iti imbunatatesti starea de sanatate. Cand faci supa, adaugi ceapa, insa nu uita si de foile legumei. Astfel, corpul tau va absorbi quercetina si alte substante nutritive care iti vor imbunatati starea de sanatate. Incearca sa adaugi in supa o mana de foi de ceapa.

Si, cand supa este gata, le vei indeparta cu o strecuratoare. Poti tine foile de ceapa intr-o punga de hartie si le poti folosi atunci cand ai nevoie de ele.

Multe persoane folosesc foile de ceapa pentru a scapa de anumite probleme localizate la nivelul pielii, printre ele numarandu-se si mancarimea. Este un simptom incomod, care le da batai de cap multor oameni.

Foile de ceapa ajuta parul sa creasca mai repede si ii dau un aspect frumoas si sanatos. Apa in care ai fiert foile de ceapa poate fi folosita pentru a-ti clati parul.

Asadar, data viitoare cand gatesti, nu mai arunca foile de ceapa. Sunt sanatoase si, chiar daca nu pot fi mancate, pot fi folosite cand prepari supa. Iti vor imbunatati starea de sanatate si te vor ajuta sa lupti cu diferite boli sau te vor ajuta sa le previi.

CITEȘTE ȘI