Medic din România spune I-aş da afară pe toţi doctorii din spitalele de stat care iau bani de la pacienţi

Unul dintre cei mai buni doctori în microchirurgie din ţară, Mihai Ionac, este de părere că doctorii care primesc şpagă de la bolnavi ar trebui să plece din spitalele de stat în cele private.

„Singurul motiv pentru care unii dintre noi am rămas în ţară este că ne iubim meseria. Credinţa mea este că medicina e combinată cu mai multe: e imperfectă, e şi ştiinţă, e şi puţină artă, dar este şi har.

Trebuie să ştii cum să vorbeşti cu omul suferind, să ştii unde este graniţa dintre ceea ce ştii tu şi recomanzi tu şi doreşte pacientul pentru el. Trebuie să respecţi un cod destul de complicat al relaţiei medic-pacient.

Cred că cei care au rămas au aceste două calităţi. Îşi iubesc profesia şi iubesc locurile acestea, cu noroaiele noastre, cu certurile noastre, cu funcţionarii noştrii, cu spitalele noastre.”, a declarat medicul într-un interviu pentru adevarul.ro

„E un hazard total şi când mi ce cere sfatul: „ce să fac?”, ridic din umeri. Mi-e greu să dau un sfat.

Din păcate, la noi tot ce ţine de organizarea muncii tale te respinge.

Nu, nu mai primesc nimic. În al doilea rând, nu ai cu ce lucra, dacă vrei să lucrezi trebuie să te preocupi tu.

Noi (echipa condusă de M. Ionac – n.r.) am scris granturi, am făcut proiecte ştiinţifice, am cumpărat dotări cu care am realizat acele proiecte, şi apoi am rămas cu dotările.

Dar asta nu ar trebui să fie treaba mea. Şi al treilea lucru: vrei să promovezi?…. Nu ai cum.”, a mai spus acesta citat de adevarul.ro.

Întrebat de ce crede că lumea îi privește pe toți medicii „niște șpăgari”:

„E mai simplu să denigrezi o masă întreagă, profesională, pentru ca oricând cineva deschide gura, să spună:

„Aaa, ascultaţi şpăgarii!”. Cred că sunt campanii făcute intenţionat. În al doilea rând în toate ţările latine, mersul la medic are ceva din vechile obiceiuri primitive. Pacientul aduce un cadou ca o ofrandă, face un sacrificu pentru sănătatea lui.

La noi e puternic împământenită ideea că dacă nu dai ceva, nu te faci bine. E reflexul strămoşilor noştrii.”

„Să se ducă în mediul privat. Dacă o fac în spitale să plece la privaţi, să iasă din spital. Eu i-aş da afară.” , a declarat doctorul.

Citeste si despre..

7 lucruri pe care nu ar trebui sa le faci niciodată pe stomacul gol Daca tii la sanatatea ta, le vei evita.

Ești ceea ce mănânci – toată lumea a auzit de această zicală. Sănătatea noastră e influențată însă și de ce facem înainte de masă. Iată câteva lucruri pe care nu ar trebui să le faci pe stomacul gol:

1. Nu trebuie să iei medicamente anti-inflamatorii pe stomacul gol. Nu ar trebui să iei aspirină, paracetamol sau alte medicamente anti-inflamatorii pe stomacul gol. Dacă faci asta, nu vor mai fi eficiente și s-ar putea chiar să ai probleme de sănătate serioase.

Poți să reduci efectele negative dacă bei lapte sau dacă bei multă apă cu medicamentul.

2. Nu trebuie să bei cafea pe stomacul gol. Cafeaua, chiar și cea decofeinizată, stimulează producerea de acid, care poate cauza arsuri la stomac și alte probleme ale tractului digestive. Dacă nu mănânci ceva la micul dejun după cafea s-ar putea să dezvolți o deficiență de serotonină și nu vei avea o dispoziție prea bună toată ziua.

Dacă nu ai cum să renunți la obiceiul de a bea cafea pe stomacul gol, încearcă să adaugi lapte în ea.

3. Nu trebuie să bei alcool pe stomacul gol. Alcoolul este absorbit de două ori mai repede pe stomacul gol, la fel cum s-ar întâmpla în cazul în care ți l-ai injecta în vene. Efectul său va trece mai încet, ceea ce îți va provoca o mahmureală severă.

Vor exista consecințe negative pentru ficat, inimă, rinichi. Dacă situația e de așa natură încât trebuie să bei pe stomacul gol, alege ceva rece, necarbonat, fiindcă se absoarbe mai încet.

4. Nu trebuie să mesteci gumă pe stomacul gol. Acidul clorhidric produs atunci când mesteci gumă distruge membrane mucoasă a stomacului atunci când e gol și, dacă ai acest obicei, vei face gastrită. Ceva mai inofensive sunt gumele care conțin îndulcitori naturali, nu zahăr.

5. Nu trebuie să faci exerciții fizice intense pe stomacul gol. Se crede că arzi mai multe calorii dacă faci exerciții pe stomacul gol. Nu se întâmplă asta – ci pierzi masă musculară mult mai intens, iar exercițiile fizice nu sunt foarte eficiente deoarece corpul nu are energie. Încearcă să faci exerciții aerobice, dacă ții neapărat, nu ceva foarte greu.

6. Nu trebuie să bei suc de citrice pe stomacul gol. Fibrele acide conținute de citrice irită stomacul gol, ceea ce poate să cauzeze gastrită. Sucul proaspăt stors de citrice nu îți va face rău dacă îl diluezi cu apă, în proporție de 1:1 sau 2:1.

7. Nu trebuie să ai discuții aprinse pe stomacul gol. Cercetătorii americani au descoperit că atunci când ne e foame nu ne mai controlăm prea bine, deoarece creierul are nevoie de energie pentru acest lucru. Dacă nu ai timp să mănânci înainte de o conversație importantă, bea ceva cald – ceai, de pildă – și oferă-i unul și interlocutorului.

Astfel, atmosfera va fi ceva mai prietenoasă.

 

CITEȘTE ȘI