Medic specialist în boli infecţioase: „Coronavirusul poate fi adus în casă pe talpa pantofului”

Un medic specialist în epidemiologie și boli infecțioase susține că noul coronavirus poate fi adus în locuințele noastre și pe talpa pantofului.

Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, ne recomandă să ne protejăm cât mai bine atunci când vine vorba de boli infecțioase, implicit și de COVID-19.

„Da, putem să aducem și pe talpa pantofului în casă, doar că noi știm deja foarte bine că atunci când ajungem acasă ne descălțăm, după care mergem și ne spălăm pe mâini.

Nu are un impact foarte mare dacă este pe talpa pantofului pentru că noi niciodată nu vom pune mâna pe jos, să ștergem parchetul cu mâna, după care să mâncăm cu mâna murdară. Acest lucru deja îl știm cu toții.

Igiena mâinilor este foarte importantă în prevenția bolilor infecțioase, inclusiv a infecției cu COVID-19”, a afirmat medicul Andreea Moldovan pentru EM360.

Idal ar fi ca românii să stea acasă 8-10 săptămâni

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat că ideal ar fi ca românii să stea acasă 8-10 săptămâni, pentru ca răspândirea virusului să fie controlată.

„Asta este situația ideală și trebuie înțeleasă ca tare. Foarte greu de aplicat în practică, dar recomandarea a început cu 6 săptămâni. Să stea acasă măcar 6 săptămâni, ar fi mai bine 8 și ideal – 10. Sigur că principiul pentru a opri răspândirea acestui virus este de a încerca să rupem comunicarea prin care el se transmite”, a explicat Horațiu Moldovan la Antena 3.

„Deci toată lumea care poate sta acasă este absolut indicat să stea acasă. Să se expună mediului social doar cei care trebuie neapărat să o facă și se pot lua măsuri organizatorice astfel încât șansa contaminări să fie cat mai mică. Întreaga activitate economică și socială trebuie gândită în acest fel: să se mențină evident funcționarea societății, funcționarea economiei, pentru că este neapărat necesară, dar organizarea atentă, care să reducă riscul de contaminare este esențială și este posibilă”, a spus secretarul de stat.

Adrian Streinu-Cercel, scenariu sumbru despre coronavirus

Directorul Institutului de Boli Infecționase „Matei Balș” a declarat că unul dintre scenariile luate în calcul este acela că în următorul an de zile 80% din populația de 19 milioane de locuitori a României ar trebui să facă infecția cu coronavirus.

Adrian Streinu-Cercel susține că „vârful” epidemiei va fi după Paște, când românii se vor reuni în familii pentru petrecerea sărbătorii, dar că nu ar trebui să facă asta fiindcă cea mai vulnerabilă parte din societate sunt vârstnicii, în rândul cărora infecția cu COVID 19 poate fi fatală.

Românii trebuie să ia în serios autoizolarea şi să stea cât mai mult în casă în următoarele 10 săptămâni, dacă nu vrem să ajungem în situaţia gravă a Italiei, a avertizat profesorul Adrian Streinu-Cercel.

CITEȘTE ȘI