Metaversul – o promisiune realizabilă sau o iluzie scumpă?

Metaversul – O Promisiune Realizabilă Sau O Iluzie Scumpă?

Cele mai multe idei mărețe nu erau cunoscute publicului larg la momentul creării lor deoarece nu exista internetul. Ziarele, presa scrisă, au fost vreme îndelungată trâmbițele ce anunțau lumii întregi evoluția tehnică, științifică sau medicală, noile apariții în diverse domenii și utilitatea lor pentru om. Apoi a apărut și s-a dezvoltat mass-media audiovizuală, radioul și televizorul devenind sursele principale de informare pentru masele de populație de pe întreg globul. 

 

Acum, într-o eră tehnologică care ne amețește cu viteza fantastică de dezvoltare, marile realizări sunt urmărite în timp real de oricine dorește să asiste în direct la travaliul din laboratoarele tehnologice.

 

Un bun exemplu este mult mediatizata idee de creare a unui univers virtual care ne va oferi o viață paralelă și interesantă, se pare, anume Metaversul. Dincolo de faptul că pentru mulți oameni ideea este extrem de greu de digerat deocamdată, ideea de a investi bani, reali, în case, terenuri și haine virtuale determină o reticență ușor de înțeles la nivel general. 

Totuși, așa cum a devenit deja o obișnuință să plătim pentru obiecte, servicii, cadouri virtuale pentru prieteni, facturi, la jocuri pe internet sau la cazino online, am senzația că Metaversul va atrage suficienți adepți în viitor pentru a deveni o normalitate.

 

Conceptul în sine este unul extrem de dificil de acceptat ca implicații de ordin social, psihologic și chiar din punct de vedere al aplicabilității. Probabil ar putea deveni o sursă de entertainment ocazional, cu condiția să nu acapareze viața reală în proporție prea mare. Trecerea din realitate în virtual ar determina extrem de ușor confuzie și lipsa orientării spre repere reale a multor oameni.

 

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, promite totuși un univers paralel care să îmbunătățească existența oamenilor, fie doar la nivel de percepție virtuală.    

Metaversul – O Promisiune Realizabilă Sau O Iluzie Scumpă?
Metaversul – O Promisiune Realizabilă Sau O Iluzie Scumpă?

Capcana unei vieți trăite în mediul virtual poate avea implicații sociale negative greu de reparat!

 

Cumva pasul unu a fost realizat cu mult timp înainte de a conștientiza aceste riscuri. La momentul apariției Facebook, mulți nu au realizat implicațiile pe termen lung ale unei rețele de prieteni reali, prezenți doar la nivel virtual în viețile noastre. 

 

Am intrat în acest vârtej al rețelelor sociale, care au început să apară ca ciupercile după ploaie. Ideea, odată creată, urma să fie preluată și croită pe diverse tipare: rețele pentru profesii, pentru poze, filmulețe, întâlniri, etc. 

 

Legătura între virtual și lumea reală era destul de strânsă încât să nu o resimțim ca pe ceva care nu e natural. Pentru mulți era doar o simplă îmbunătățire a căilor de comunicare clasice, prin telefonul fix. Acum ne bucurăm de experiența apelurilor video sau a transmiterii în direct către publicul larg a propriilor experiențe de viață.

 

Metaversul – O Promisiune Realizabilă Sau O Iluzie Scumpă?
Metaversul – O Promisiune Realizabilă Sau O Iluzie Scumpă?

Cele mai multe opinii de specialitate caută să identifice argumentele cele mai potrivite pentru a da gir acestei controversate idei . 

 

Totuși s-a demonstrat că virtualul s-a inoculat în viețile noastre reale mai rapid și mai puternic decât am fi crezut. La aceeași masă, doi oameni preferă să se afunde în lumea din telefoanele mobile decât să comunice direct între ei.

 

Practic, până să fie gata mega proiectul Metaverse în care vom fi invitați ca avataruri, se pare că universul virtual acaparează și cele mai ascunse cotloane ale realității. Autoritățile și instituțiile de profil avertizează asupra riscurilor și impunerea unor limite este necesară.

Imaginând viitorul virtual

Nu ne putem imagina că ceea ce s-a petrecut deja, cu alunecarea socializării spre zona virtuală, va determina o trecere extrem de rapidă a întregului nostru bagaj, emoțional, material, uman, spre Metaversul care este acum un șantier în plină dezvoltare. 

 

Probabil blocurile de pe malul lacului nu vor mai fi la fel de atractive precum o vilă sau o casă virtuală unde să ne primim avatarurile-prieteni pentru o vacanță virtuală sau o seară de socializare. 

 

Banii, reali sau virtuali, vor fi desigur un aspect important. Între timp, locurile de muncă de pe șantierul Metaverse sunt cât se poate de reale!

 

ARTICOLE