Meteorologii au facut anuntul: „In lunile viitoare incepe. Trebuie sa ne pregatim”

Valul de ger si viscol ce a cuprins Europa chiar la inceputul primaverii pare a fi un efect al incalzirii globale, mai ales ca, in aceste zile, la Polul Nord se inregistreaza temperaturi cu mult peste limita maxima obisnuita pentru aceasta perioada din an.

In timp ce europenii se confrunta cu o iarna neasteptata si geroasa, cu temperaturi ce scad pana la -35 de grade Celsius, la Polul Nord acestea au crescut chiar si cu 25 de grade Celsius.

De asemenea, si pentru tara noastra s-au emis avertizari meteorologice pentru vreme extrem de rece.

In general, in aceasta perioada din an, la Polul Nord se inregistrau temperaturi de aproximativ -30 de grade Celsius, insa, in mod surprinzator, acestea au inregistrat valori pozitive in ultimele zile.

Gheata din Marea Bering-cele mai mici valori din ultimii 38 de ani

Din cauza acestor temperaturi mult prea ridicate, Marea Bering se confrunta cu cele mai scazute straturi de gheata inregistrate din 1980 pana in prezent. Desi aceasta ar trebui sa fie inghetata in prezent, in partea de Vest a Alaskai s-au observat valuri, nici urma de gheata.

Recomandam sa citesti si: HOROSCOP: Gata cu sărăcia! Aceste 8 zodii chiar se vor îmbogăţi in acest an!

Nivelul de gheata din Marea Bering are cele mai mici valori, din 1980, pana in prezent, raportat la masuratorile efectuate in perioada 15 ianuarie-2 mai, a fiecarui an.

„Acoperind mai mult de doua milioane de kilometri patrati, Marea Bering este marginita la est si nordest de Alaska, la vest de Siberia si Peninsula Kamceatka, la sud de Peninsula Alaska si de Insulele Aleutine si in nordul indepartat de Stramtoarea Bering care separa Marea Bering de Marea Chukchi din Oceanul Arctic.

Datorita schimbarilor climatice, evolutia climei si ecosistemului Marii Bering este nesigur. Aceasta este o problema in doua sensuri: schimbarile climatice influenteaza ecosistemele si ecosistemele servesc ca indicatori pentru schimbarile climatice”.

Următoarele două luni vor fi mai reci decât în anii trecuţi şi va ploua din belşug. Meteorologii preconizează, pentru luna mai, peste 60 de litri de apă pe metru pătrat.

Culmea este că, deşi vorbim de frig şi precipitaţii, specialiştii ne atrag atenţia că România a intrat într-un proces ireversibil de încălzire, cu veri fierbinţi şi secetoase.

Romica Jurca, meteorolog: „Martie se va încheia cu o vreme mai rece decât în mod obișnuit şi cu execedent de precipitaţii. Nici luna aprilie nu va fi foarte bună, regimul termic va fi apropiat în sud, mai rece în restul teritoriului, iar precipitaţiile mai mari.”

Citeste si: Nu-ti mai Otravi Familia de Pasti! Uite cum sa vopsesti SANATOS ouale… !

În aprilie vor cădea în medie 51,52 de litri de apă pe metru pătrat. Aşadar, zonele în care nu sunt diguri sunt în pericol. Nici în luna mai, nu va fi cu adevărat primăvară. Se vor înregistra între 10 şi 16 grade în timpul zilei şi va ploua mult. Există pericol de inundaţii în vest, centru şi nord, unde se vor înregistra în medie 100 de litri pe metru pătrat.
Cu toate că începutul de an este foarte ploios, climatologii spun că România se confruntă cu secetă. Ţara noastră suferă încă din 2012, iar specialiştii spun că s-ar situaţia s-ar putea acutiza până în 2050, timp în care mediile temperaturilor vor continua să crească, iar unele zone s-ar putea deşertifica.

Elena Mateescu, directorul ANM: „În zonele cunoscute cu secetă pedologică o accentuare a stării de aridizare. Mă refer la sud-vestul Olteniei, sudul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea şi vestul Banatului.”

Meteorologii vorbeau despre extreme încă de anul trecut. Vijeliile cu grindină în mijlocul verii sau temperaturi de primăvară în miez de iarnă sunt deja obişnuite. Din păcate, fenomenul nu este reversibil, dar poate fi încetinit dacă limităm poluarea.

Sursa: stirileprotv.ro

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

 

CITEȘTE ȘI