Metodă veche de înmulțire a copacilor și arbuștilor Merită încercată!

„Arcurile aeriene” sint folosite pentru inmultirea mai multor culturi lemnoase. Aceasta metoda este deosebit de comoda, deoarece nu necesita utilaj special, iar plantele nu sint traumatizate. Radacinile se formeaza pe lastarii rigizi. Arcurile aeriene se obtin sau primavara din lastarii din anul trecut:

  • La 15-25 cm de virf, scoatem un inel de coaja, iar sectorul dezgolit il acoperim de lumina.
  • acoperim cu sol cald si umed, muschi sau surcele si radacinile incep sa creasca energic
  • apoi lastarul cu radacini il separam de planta si il plantam.

Sau la sfarsitul verii din lastarii semirigizi din acelasi an. Alegem un lastar in crestere:

  • pe o suprafata de 15-30 cm de la virful lastarului, inlaturati toate crengutele si frunzele.
  • apoi facem un inel pe lastar, in rezultatul catuia toate substantele nutritive incep sa se adune in locul, unde trebuie sa se formeze radacinile.
  • procedati la fel ca si in varianta precedenta.

Cel mai bun mediu pentru formarea radacinlor este muschiul de mlastina, care mentine umezeala, este poros si nu e greu de utilizat:

  • inmuiem muschiul in apa
  • apoi luam doua maini de muschi, il scurgem usor si formam o sfera.
  • cand obtinem un ghem cu diametrul de 6-7 cm, il rupem in jumatate si inconjuram cu aceste jumatati sectorul cu inel de pe lastar, iar ambele capete le izolam cu o banda. .
  • asigurati-va ca umiditatea din atmosfera sa nu patrunda in interior, altfel muschiul s-ar putea imbiba cu prea multa umezeala.

Citeste in continuare despre

Cum transformi gunoiul de la pasari in cel mai bun ingrasamant pentru legume

Gunoiul de la pasarile de curte, precum cel de la gaini sau de la rate, este un ingrasamant extrem de fertil, mai ales pentru gradina de legume, dar si pentru pomii fructiferi. Foarte bogat in azot, fosfor si potasiu, gainatul incorporat in sol poate creste aciditatea acestuia, asa ca este nevoie de administrare corespunzatoare in cadrul lucrarilor agricole.

Folosirea gunoiului de gaini, de la rate sau de la porumbei are la baza un principiu: ca pasarile de la care provine sa fie hranite doar cu vegetale si cat mai natural. In acest fel, si calitatea viitorului ingrasamant va fi mai ridicata. El se aduna si se pastreaza in magazii sau soproane, unde sa nu fie expus razelor de soare, acoperit fie de un strat de pamant, fie de folie inchisa la culoare.

Pentru a fertiliza un hectar de teren agricol, aveti nevoie de circa o tona, o tona si jumatate de gunoi de pasare. Cantitatea se aplica atat pentru cultura de legume, cat si pentru cea de pomi fructiferi. Fertilizarea se poate aplica si local in cuib sau pe rand in cantitate de 400-500 kg/ha.

Gunoiul de pasari poate fi administrat atat direct, cat si in solutie. Astfel, un kilogram de gainat se pune cu 4-10 litri de apa, iar solutia se aplica in perioada de vegetatie a legumelor precum tomate, gulii sau dovleceii.

Cea mai eficienta metoda de a folosi gunoiul de la pasari este prin lasarea lui sa putrezeasca timp de un an inainte de afi incorporat in sol. Mai mult, gainatul devine un fertilizator perfect daca este amestecat cu un alt compost sau cu sol in concentratie de 10%. Aplicat dupa fermentare, furnizeaza plantelor nutrientii de care acestea au nevoie, arata lucrarile de specialitate.

Ce gunoi de pasare este cel mai fertil

Gunoiul de pasari are un continut dublu, uneori chiar de patru ori mai mare de nutrienti decat gunoiul de grajd. Pe primul loc ca si eficienta este gunoiul de gaina, urmat de cel de rate si cel de gaste. Este bun si cel de la porumbei sau alte pasari, dar este mai greu de adunat cantitatile necesare pentru a fertiliza un solar sau o gradina mai mare.

Atentie! Cel mai mare risc am folosirii gunoiului de pasare ca fertilizant este cel privind buruienile pentru ca odata cu hrana, multe pasari inghit si seminte.

CITEȘTE ȘI