Mihaela Bilic: Nu există aliment mai bine echilibrat… Când am ciorbă mănânc doar ciorbă!

Nu există un aliment mai bine echilibrat din punct de vedere nutritiv decat ciorba…cu conditia sa stii sa o faci:) scrie doctorul nutriţionist Mihaela Bilic, pe Facebook.

Ei bine, eu nu stiu, ciorbele mele nu ies gustoase, asa ca profit si abuzez cand le gasesc gata facute.
Cea mai priceputa si mai mare furnizoare de ciorba e mama. Astazi m-a „inzestrat” cu o oala de ciorba de cartofi acrita cu zeama de varza, sa-mi ajunga cateva zile…crede ea!?! Pentru ca recunosc, cand am ciorba mananc doar ciorba! In copilarie mi se spunea „ciorbareasa” si trebuie ce existau motive pentru asta.
Cu ciorba nu poti gresi, nici pentru sanatate, nici pentru silueta. E apa multa cu legume, fainoase sau leguminoase si ceva carne sau smantana cand nu e post. Tine bine de foame si poti sa o consumi si seara, de aceea zic francezii „souper” la cina.

Ciorba ca fel unic este o alegere dietetica in orice situatie iar faptul ca e un preparat fiert pica bine oricui, nu am auzit persoane care sa aiba probleme cu digestia de la ciorba. Cine o are in casa sa o puna la loc de cinste pe masa! Asa am facut eu cu oala de ciorba de la mama, m-am „inarmat” cu ardei iute si nu ma las pana nu o termin! Azi au fost 3 portii si as mai fi mancat daca nu simteam ca-mi plezneste burta:)
Concluzia: sunt norcoasa sa o am pe mama langa mine, macar si pentru o farfurie de ciorba.

Reiau! Exista un aliment care, din fericire, face parte din traditia culinara a romanului insa si-a pierdut locul de cinste la masa noastra. Este vorba de banala ciorba/supa gatita din ce in ce mai putin din pacate, chiar si in familiile unde exista copii.
Nutritionistii din toata lumea au recunoscut ca ” de la supa incoace, nu s-a inventat nimic mai echilibrat in materie de nutritie”. In Franta masa de seara nu se numeste cina ci „souper” deoarece exista obiceiul ca seara sa mananci doar o supa. Tot supa ca unic fel de mancare se servea si la primele restaurante, acest produs fiind considerat ideal pentru ” restaurarea” puterii de munca.
In Romania orice gospodina stie ca nimic nu satura mai bine si nu e mai economicos decat o oala de ciorba. Iar daca ati facut armata sau ati mancat la autoservire si voi stiti ce gust minunat are ciorba facuta la cazan:)
Dpdv nutritiv ciorba este un fel de mancare complet si echilibrat.
Avem in ea legume, paste fainoase/orez sau cartofi, un pic de carne sau peste si muuuulta apa. Ciorba hidrateaza, incalzeste si hraneste cu putine calorii. V-ati dat seama ca nu vorbesc de ciorba cu 2 degete de grasime la suprafata si nici de cea in care punem 4 linguri de smantana.
Fie ca e de legume sau are si carne, fie ca o mancati calda sau rece, fie ca e acra sau dulce, reconsiderati ciorba/supa in alimentatia zilnica. E cea mai simpla forma de a consuma legume in cazul copiilor si batranilor, e facuta in casa de mana voastra si tine cateva zile.
Marele avantaj al ciorbei este faptul ca satura si tine burta plina timp de 2-3 ore. Daca se urmareste ecografic timpul de golire al stomacului se observa o intarziere de 30% in cazul supei comparativ cu situatia in care alimentele ar fi consumate separat. Deci supa tine de foame mai bine decat daca am manca o bucatica de carne cu legume si cartofi si am bea un pahar de apa.
Aceasta curiozitate nu a putut fi explicata, insa este un lucru cert: mixate intre ele, ingredientele din ciorba stau mai mult in stomac! Nu ne ramane decat sa profitam, daca tinem la silueta.
Va recomand cu drag o portie generoasa de ciorba aburinda, ca fel unic pentru oricare din mesele voastre. Si puneti langa ea si un ardei iute, intensifica arderile si accelereaza metabolismul cu 25% timp de 3 ore dupa masa:)

Pofta bună!, ne urează nutriţionistul Mihaela Biblic şi nu putem decât să-i mulţumim. Cele mai sănătoase mâncăruri au fost detronate din păcate de modă şi de stiluri sofisticate aberant de chefi şi pretinşi chefi.

Amintindu-ne de ciorba de la mama sau de la bunica, nu ne trimite doar la copilărie, ci direct la sănătatea alimentară greu de găsit în zilele noastre.

Sursa: adevarul.ro
CITEȘTE ȘI