MINISTRUL SĂNĂTĂȚII SE GÂNDEȘTE SĂ BAGE ÎN CARANTINĂ ANUMITE JUDEȚE. DESTINAȚIILE DE VACANȚĂ ALE ROMÂNILOR, ÎN PERICOL

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, duminică seară, că autoritățile iau în calcul restricționarea circulației în anumite localități, dacă apar focare de coronavirus.

Concret, potrivit spuselor lui Nelu Tătaru, în prezent se analizează situația de pe Valea Prahovei și litoral, pentru că „acolo

se respectă cel mai puțin regulile”, dar că nu este cazul de a fi impusă carantina în destinațiile de vacanță.

Mai mult, ministrul Sănătății a precizat că bilanțul de astăzi arată că „avem o rată de 4% de infectare, avem o transmitere comunitară accentuată”. Tătaru a recomandat în acest sens respectarea regulilor: purtarea măștii, distanțarea fizică și spălatul și dezinfectatul mâinilor.

„Avem un sistem medical pregătit dar nu trebuie să ne punem în această bază. Cresc cazurile grave, avem o virulență crescută și sunt afectate grupele de risc. Am văzut și tineri afectați”, a subliniat el, într-un interviu la Digi.24.

Raportare, în funcție de județ

În acest sens, el a spus că trebuie avută în vedere o raportare diferită în funcție de situația din fiecare județ. „Trebuie să facem o analogie și să vedem ce înseamnă tot turismul de pe Valea Prahovei apoi tot litoralul.

Vine populație din toată țara și se reîntoarce, făcând o transmitere comunitară în localitățile lor. Acolo se respectă cel mai puțin regulile

și atunci reevaluarea ca și controale la agenții economici, reevaluarea la județele de unde au venit acești conaționali. În următoarele două-trei zile vom vedea județele care au creșteri”, a subliniat Nelu Tătaru.

Întrebat dacă va fi impusă carantina în anumite locuri de vacanță, ministrul a spus că nu, dar că „agenții economici trebuie să respecte regulile care au fost stabilite. Dacă nu sunt respectate, se vor lua măsuri”.

„Nu este intenția noastră să ne transformăm în stat polițienesc, relaxarea a fost însușită, și-a dat acordul tot ce a însemnat industrie din domeniul respectiv. Au fost de acord cu regulile, să le respecte. E o relaxare pe care ne-am asumat-o toți.

Ar fi trebuit să nu ajungem aici. Mai vedem și această bagatelizare a ce înseamnă pandemie, reguli, care a dus la îndemnul de nerespectare a regulilor”, a spus Tătaru.

CITEȘTE ȘI