Mireasa a pastrat un loc liber la nunta, in memoria fiului ei
Becky a experimentat cosmarul cel mai intunecat al unei mame: moartea copilului ei. Triston, baiatul femeii, s-a stins la numai 19 ani, lasand in urma o durere pe care niciun parinte n-ar merita sa o indure.
Videoclipul complet mai jos…
Cand a hotarat sa se casatoreasca cu iubitul sau, Kelly, femeia a dorit sa pastreze un loc special la nunta pentru fiul lor. Au amenajat un scaun special pentru el, iar pe scaun a fost plasat un mesaj emotionant in memoria lui.
Ce nu stia Becky, era faptul ca sotul ei, Kelly, i-a pregatit o surpriza de zile mari. Barbatul l-a invitat la nunta pe Jacob, un tanar de 21 de ani, care a primit prin transplant inima lui Triston si l-a rugat sa-i fie cavaler de onoare. Cand l-a vazut, Becky si-a dat seama imediat cine este tanarul si nu si-a mai putut stapani lacrimile. Folosindu-se de un stetoscop, Becky a ascultat cu emotie cum bate inima fiului ei.
Femeia si-a dat acordul pentru transplantul de organe, iar prin moartea fiului ei au fost salvate alte 5 vieti, printre care si a lui Jacob.
Urmareste filmuletul emotionant aici.
Tradiții și obiceiuri la nuntă în România
Obiceiuri la nuntă în ceremonia creștină
- Conform tradiției, nașii sunt cei care cumpără voalul, lumânările, pătura miresei și să plătească slujba religioasă de la biserica
- Mirele este responsabil de cumpararea buchetelor pentru mireasa si pentru nasa
- Dupa nunta, mirii viziteaza nasii, aducandu-le un cadou – ploconul!
Obiceiuri la nuntă, înainte de ziua nunții
Pețitul
Cunoscut si sub denumirile de: intelegere, petitura, croiala, starostie, impetit. La petit participa dupa situatie fie mirele singur, daca „bun de gura”, fie cu parintii sau insotit de prieteni. De obicei parintii insoteau mirele daca se stia ca mireasa il place, daca nu petitorii erau trimisi inainte. Acestia erau barbati sau femei „buni de gura”.
Mirele se putea duce insotit fie de parinti, de rude, de oameni mai in varsta, sau de fratii mai mari daca nu are parinti. In Neamt, intai se intelegeau tinerii intre ei, apoi se duceau parintii baiatului la cei ai fetei impreuna cu baiatul. Mirele mai putea fi insotit si de staroste care poate fi reprezentat fie de un avocat, vecin sau ruda, de obicei viitorul nas. Cand parintii fetei nu erau de acord, iar tinerii fugeau, dupa un timp mergea cineva din familia baiatului pentru impacare. Se duceau cu sticla plina cu rachiu si daca se impacau se cinsteau, daca nu se intorceau cu sticla plina. In Botosani , initial se trimite vorba parintilor fetei printr-un om in varsta, din familia mirelui (de obicei starostele). In Transilvania starostele este inlocuit de un graitor, un om mai in varsta, bun de gura care ii face intrarea mirelui.
Cererea-târguiala:
Se cerea fata in casatorie, se facea masa la casa miresei, erau de fata parintii fetei si ai baiatului si se fixa ziua nuntii. Parintii fetei discutau cu cei ai mirelui despre zestre, ziua credintei(logodna), si a nuntii, hotarau colcerita(bucatareasa), si in general detalii despre nunta. In Transilvania, in Alba veneau parintii fetei la casa mirelui ca sa se inteleaga pentru a vedea unde va locui fata lor. Se facea o masa mica la casa viitoarei mirese unde erau chemate si rudele apropiate. Daca fata petita nu era de acord sa se marite cu baiatul respectiv punea drept motiv faptul ca e prea tanara, ca nu are zestrea pregatita sau ca nu are destula avere. Daca se intelegeau, petreceau cu totii iar tinerii erau pusi sa manance amandoi dintr-un blid, lapte dulce si cu placinta incretita. Se intocmea zestrea pentru ambele parti. Uneori se facea si foaie de zestre in care fiecare isi trecea partea sa de zestre si se punea in balanta aportul fiecaruia. Cu trei-patru saptamani inainte de nunta se mergea la fata. Discutau, povesteau cum s-au intalnit tinerii si li se tinea un fel de predica ca sa fie bagatori de seama, de zestre si de nunta, toate acestea aveau loc in jurul unei mese plina cu mancare si bautura. Meniul pentru masa de la petit consta intr-o cinstire cu bautura si cate ceva de mancare: placinta cu branza, slanina cu malai, varza, castraveti acri, carne fripta, carnati cu horinca, tuica, cozonac.”
Obiceiuri după pețit:
– in prima duminica dupa peteala, se intalneau parintii si stabileau zestrea;
– se merge la croit: mamele mirilor impreuna cu acestia, la una din casele lor se apucau de croit panzele de bumbac pentru camasile mirelui, parintilor si a celor din familie.
– se face masa pentru cei prezenti.
Obiceiuri la nuntă, înainte de nuntă
Bărberitul mirelui. Impreuna cu lautarii, cavalerii de onoare au menirea prin acest obicei, sa dea de inteles transformarea baiatului in barbat. Astazi, se folosesc sabii ninja sau iatagane, desigur mirele fiind deja barbierit, insa moment aducand veselia in casa mirelui. Acesta, urmat de cavalerii de onoare si alai, merg la casa nasilor pentru a-i lua si a continua spre mireasa.
Gătitul miresei. Realizat de obicei de catre nasa si domnisoarele de onoare, gatitul miresei presupune imbracatul si prinsul voalului de catre nasa. Mirele vine sa ia mireasa, daruindu-i buchetul de mireasa. Mireasa le va prinde cocardele nasului, nasei si mirelui, iar domnisoarele de onoare vor fi cele care vor continua cu impartitul cocardelor.
Hora și turta miresei. Dupa gatitul miresei, nuntasii se prind intr-o hora in batatura casei/ fata blocului acesteia, in timp ce nasa are datoria de a rupe turta miresei si de a o imparti celor prezenti.
Alaiul de nunta. Mersul in alai trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
- Lumanarile celor doi miri le vor duce domnisoara si cavalerul de onoare.
- Nasul si mireasa, vor urma lumanarile, iar dupa ei mirele si nasa, urmati de socrii mari, apoi de socrii mici.
- Mireasa va sta intotdeauna in stanga mirelui sau a nasului, atat in biserica cat si pe drumul spre aceasta.
- Toate femeile din alai stau – de asemenea – in stanga barbatilor pe care ii insotesc.
Slujba religioasa. In timpul ceremoniei, preotii fac schimbul de verighete intre miri, iar apoi le aseaza pe degetul inelar, pe mana stanga, unde vor ramane pentru tot restul vietii. Impartasirea din acelasi pahar, binecuvantat de preot, reprezinta unirea celor doi soti.
Sesiunea foto. Are loc de obicei dupa ceremonia religioasa. Acolo as spune ies cele mai frumoase cadre, deoarece acestia sunt pregatiti pentru asa ceva. Si recomand sa nu se faca pe fuga, iar mirii sa-si rezerve cel putin 60 de minute doar pentru sesiunea foto, fara tranzit de sau pana la locatie, iar sesiunea ar trebui sa se termine cu cel putin 45 de minute inainte de ajungerea mirilor la restaurant, pentru ca acestia sa aibe timp sa se acomodeze si sa faca primirea invitatilor.