Advertisement

Momentul în care jandarmii folosesc tunul cu apă împotriva protestatarilor din Piața Victoriei. VIDEO


APRECIAZĂ ARTICOLUL !

Jandarmii au folosit tunul cu apă, grenade cu gaze și gaze lacrimogene pentru a dispera mulțimea care protestează, vineri seara, în Piața Victoriei.

Advertisement

Reacția Jandarmeriei vine după ce mai multe persoane au încercat să forţele gardurile, în timp ce alți protestatari aruncă cu obiecte spre ei.

UPDATE 22.25: În intervalul 21.00-22.00, 49 persoane au primit îngrijiri medicale dintre care un jandarm cu o plagă la cap si altul lovit la picior, ambii fiind transportați la spital, conform ISU București Ilfov.

UPDATE 22.15: Jandarmeria Română anunţă vineri seară că se va interveni în Piaţa Victoria pentru restabilirea ordinii publice în zona de desfăşurare a protestului.

„S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute”, precizează Jandarmeria Română.

UPDATE 21.50: În Piața Victoriei au loc noi violențe. Se dă cu gaz lacrimogen, cu petarde, iar unii protestatari aruncă cu pietre și alte obiecte spre jandarmi.

Şeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru, a făcut vineri seară un apel către femei şi copii să se retragă în zone ferite de violenţă sau să părăsească aria în care se desfăşoară protestul, conform Agerpres.

Advertisement

Protestatarii scandează „Nu plecăm”. Unii dintre ei continuă să riposteze, în timp ce alții încearcă să părăsească zona.

Jandarmii au folosit și grenae cu gaze și gaze lacrimogene.

„Un apel către femei şi copii, să încerce să se retragă în zone ferite de violenţă sau să părăsească aria în care se desfăşoară protestul pentru a nu avea evenimente nedorite. La acest moment, grija noastră principală este să protejăm oamenii care se află în piaţă, să le oferim acea siguranţă de care au nevoie. De asemenea, o altă grijă a noastră este de a delimita acele grupuri violente şi facem un apel către oamenii care sunt acolo, care sunt paşnici, să se delimiteze de aceste grupuri, pentru a putea avea o intervenţie precisă, aş spune chiar chirurgicală, dacă îmi permiteţi o metaforă medicală, şi a putea să-i extragem din mulţime”, a spus Militaru la Antena 3.

El a precizat că cei care aruncă asupra forţelor de ordine cu obiecte dure îi folosesc pe protestatarii paşnici ca „scuturi de protecţie”.

„Am avut aruncate sticle, bucăţi de asfalt, iar agresorii – pentru că sunt agresori – îi folosesc pe ceilalţi drept un scut de protecţie, pentru a-şi putea continua acţiunile violente. Tocmai de aceea vă rugăm să înţelegeţi apelul nostru pentru a nu risca să fiţi răniţi”, a menţionat Militaru.

Acesta a subliniat că însă că intervenţia forţelor de ordine „va fi una foarte fermă”.

„Un mesaj foarte important: împiedicarea forţelor de ordine de a-şi exercita atribuţiunile este infracţiune. Şi noi am spus-o şi ieri, în conferinţa de presă, nu ne putem juca cu astfel de îndemnuri explicite de atac asupra instituţiilor simbol fundamentale ale statului român. Intervenţia va fi una fermă împotriva acestor grupuri. (…) Rămânem în piaţă, vrem să ne asigurăm că toţi oamenii sunt în siguranţă, că femeile şi copiii sunt în siguranţă, sunt o prioritate pentru noi. Şi oamenii trebuie să înţeleagă că nu este o limitare, o restricţionare a dreptului la liberă exprimare”, a mai spus Şeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru.

UPDATE 21.40: Stația Piața Victoriei a fost redeschisă.

„Trenurile de metrou, vor opri in stația Piața Victoriei. Având în vedere fluxul mare de călători, tranzitarea in condiții de siguranță a stației va fi supravegheată de către Poliția Metrou și Jandarmerie.”

UPDATE 21.25: În intervalul 20.00 – 21.00 pompierii SMURD au acordat asistență medicală unui număr de 61 de persoane.

UPDATE 21.05: Protestatarii au aprins luminile telefoanelor. Oamenii au scandat: „România, trezește-te!”

Sursa:  stirileprotv.ro/

loading...