Moșii de iarnă 2022. Când se fac pomeni pentru Sâmbăta Morţilor?

Moșii de iarnă 2022.

Sâmbăta Morților este sărbătoarea care marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților și care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui.

Iată pe cât pică Moșii de iarnă în 2022 și care sunt obiceiurile și tradițiile românești din această zi.

Moșii de iarnă 2022. În 2022, Moșii de iarnă sunt prăznuți de Biserica Ortodoxă la începutul lunii martie, pe 6 martie, atunci când se face pomenirea celor adormiți.
Totodată, moșii de iarnă 2021 sunt pomeniți în martie, deoarece Moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, care se încheie în Săptămâna Mare.

Slujba săvârșită de preoți de Moșii de iarnă se face cu scopul de a-i pomeni pe cei trecuți la cele veșnice. Este ziua cunoscută și ca Sâmbăta Morților, iar ritualul prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului!

De asemenea, credincioşii care fac pomeniri de Moșii de iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, ca să participe la Sfânta Liturghie. Iar după slujbă se oficiază şi parastasul. Apoi, familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă lumânări.
În unele zone ale țării sărbătoarea Moșilor de Iarnă este cunoscută ca Sâmbăta Morților, sau sub numele de „Moșii de piftii”.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de iarnă 2022
De Moșii de iarnă, credincioșii aduc diverse bucate la biserică pentru ca preotul să le slujească și ulterior spre a fi date de pomană.Oamenii obișnuiesc să dea de pomană colivă, colaci, piftie, carne, sarmale, fructe și altele. Totodată, în coșul cu merinde adus la Biserică trebuie să se afle și pomelnicul în care sunt trecute numele celor morți şi lumânări pentru a fi sfințite de către preoți.
Conform tradiției, toate alimentele care nu au fost consumate în această zi trebuie aruncate, și nu mâncate a doua zi, când se anunță începutul postului Paștelui.

În ziua de Moșii de iarnă credincioșii nu trebuie să se lucreze, ci să se ofere alimente de pomană, să se meargă la biserică, să participe la Slujba Parastasului și a Sfintei Liturghii și să aprindă lumânări la cimitir, pentru sufletele celor trecuți în neființă. Cei decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți. Pentru aceștia trebuie scris un singur pomelnic, separat.

Astfel, a doua zi credincișii renunță la carne. În cazul în care oamenii păstrează mâncarea de la Moșii de ianră și o consumă a doua zi, tradiția spune că iarna se va răzbuna și se va întoarce aducând frig și nămeți.

Acele femei care aleg să lucreze de Moșii de iarnă riscă să li „se întoarcă pomana” și să tremure ca piftia, așa cum spun datinile.

Odată cu lăsatul secului nu se mai fac nunţi. Noul sezon al ceremoniilor se deschide abia după Duminica Tomii (prima duminică d edupă Paște).

CITEȘTE ȘI