Napul, leguma uitata a bunicilor – Un dar al naturii pentru sanatatea noastra

Napul nu lipsea din gradina strabunicilor nostri. Acestia cunosteau fara doar si poate virtutile tamaduitoare ale legumei, pe care o pretuiau. Astazi aproape uitata, napul este un medicament oferit gratuit de catre natura, ce ar trebui folosit cu incredere si din ce in ce mai des. Datorita calitatilor puternice de imunomodulator cu actiune tonica generala, napul indeplineste visul tuturor medicilor din antichitate si pana in zilele noastre – prevenirea bolilor, chiar si a celor mai grave: accidente vasculare cerebrale, cancere, depuneri de saruri, exces de colesterol.

Bulbii napilor contin o cantitate mare de fier, fapt pentru care sunt recomandati persoanelor cu anemie. Napul este indispensabil in profilaxia si vindecarea afectiunilor sistemului cardio-vascular, deoarece ajuta la curatarea sangelui, asigura o buna circulatie a acestuia si scad tensiunea arteriala.

Leguma, sora cu cartoful, este usor asimilabila si de catre diabetici. Daca sunt consumati cu regularitate de diabetici, napii stabilizeaza nivelul zaharului in sange si contribuie la imbunatatirea functionarii pancreasului. Aceasta leguma radacinoasa vindeca ranile, are un efect diuretic, anti-inflamator, antiseptic si analgezic.

Napul crud contine pana la 9% de zahar, o cantitate foarte mare de vitamina C (de doua ori mai mult decat in alta leguma radacinoasa), B1, B2, B5, PP, provitamina A, polizaharide usor digerate, sterol (element necesar in tratamentul aterosclerozei). Radacinoasa-medicament activeaza functionarea ficatului si secretia bilei si previne formarea calculilor biliari. Celuloza sprijina motilitatea intestinala si previne stagnarea substantelor nutritive. Aceasta leguma contine chiar si un antibiotic care incetineste dezvoltarea unor ciuperci periculoase pentru organismul uman.

Napii contin un element rar – glucoraphanin, analog vegetal de sulforafan, ce detine proprietati anti-cancer foarte puternice. Leguma reprezinta un adevarat leac contra tumorilor datorita continutului bogat in vitamina C, un antioxidant foarte puternic ce previne aparitia diverselor forme de cancer, (cancer de stomac, de pancreas sau de vezica urinara).

Iata si alte beneficii ale consumului de napi, de care ar fi pacat sa nu profitati: Ajuta la stabilizarea sistemului nervos. Intareste imunitatea organismului. Scade nivelul colesterolului. Este un antibiotic natural. Este tonic, avand efect de revitalizare. Amelioreaza simptomele astmului. Imbunatateste somnul. Contribuie la tratarea acneei si a eczemelor. Reprezinta un remediu pentru guturai si dureri in gat. Ajuta in procesul de slabire.

Sursa:  bzi.ro

CITEȘTE ȘI