NE VOR IMPUSCA LEGAL: Politistii si jandarmii nu vor mai raspunde in fata legii cand vor trage in oameni

Uzul de armă va cunoaşte o schimbare radicală după ce Parlamentul României a adoptat legea care stabileşte ca forţele de ordine să fie scutite de răspundere penală atunci când vor trage focuri de armă în infractori.

Marţi a fost adoptat un proiect de modificare şi completare a legii care determină regimul armelor de foc şi al muniţiilor, fiind înlăturat caracterul penal al faptei şi răspunderea materială a personalului instituţiilor cu atribuţii în domeniul ordinii publice şi siguranţei naţionale în cazul uzului de armă executat în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de lege.

Astfel, legii 17 din 1996 i s-a adăugat un nou articol în care se spune: „Uzul de armă executat în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de prezenta lege înlătură caracterul penal al faptei şi răspunderea materială a personalului instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale”.
 Se mai citeste si: Le-a amenintat cu pistolul, apoi le-a violat in sectia de politie! Ca o mica aroganta, Barbatul este chiar Sef de post

Această modificare a fost operată la iniţiativa deputatului Ştefan Burlacu, fost ofiţer SPP, iar parlamentarii au adoptat modificarea şi completarea Legii nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc şi al muniţiilor. Printre principalele modificări se numără înlăturarea răspunderii penale şi materiale a poliţiştilor, jandarmilor sau altor lucrători din domeniul ordinii publice şi siguranţei naţionale care deschid focul, respectând legea.

Citeste si despre : Nu și-a tăiat stomacul, ci a renunțat definitv la un aliment – cum a slăbit Adriana Bahmuțeanu 20 de kilograme?

Sursa: nationalisti.ro

Citeste si :

Sindicatul Politistilor ameninta cu proteste: Plata orelor suplimentare propusa de Carmen Dan ar fi insignifianta

Dupa ce ministrul de Interne a anuntat ca angajatii ministerului din operativ sau care desfasoara activitati cu caracter neprevazut vor putea fi platiti pentru orele suplimentare, Sindicatul National al Politistilor sustine ca sumele vor fi insignifiante si ca nu le rezolva revendicarile. Acestia ameninta cu proteste de amploare, din 15 martie.

Carmen Dan a sustinut, luni, ca mecanismul de plata a orelor suplimentare ar urma sa functioneze incepand cu luna aprilie, iar primele ore suplimentare sa fie platite in luna iunie.

In replica, reprezentantii Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) au transmis, marti, ca plata orelor suplimentare ar aduce „sume insignifiante” angajatilor si reclama faptul ca problemele din sistem sunt complexe.

Sindicalistii anunta ca, daca pana in 15 martie dialogul cu Guvernul nu va da rezultatele scontate, vor declansa proteste de amploare pe termen lung.

„Constatam ca revendicarile noastre, referitoare la: introducerea politistilor si a personalul contractual in grila de salarizare din Legea-cadru 153/2017, incepand cu luna martie a.c., dotarea logistica precara, deficitul de personal, protectia fizica si juridica a politistilor, plata permanentei de la domiciliu, subfinantarea MAI, modificarea Statutului politistului, modernizarea sediilor de politie etc., prezentate, constant, in sedintele de dialog social si trimise Guvernului, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerului Muncii si altor institutii abilitate sunt, in continuare, neglijate de catre factorii decidenti”, se arata intr-un comunicat al sindicatului.

Sindicalistii comenteaza si intentia MAI de a sustine plata orelor suplimentare, apreciind ca va aduce venituri „insignifiante”.

„Intentia MAI de a sustine introducerea posibilitatii platii orelor suplimentare – respectiv un numar de 15 ore/luna, incepand cu luna iunie, in cazul in care acestea nu au fost recuperate in termen de 60 de zile -, reprezinta doar o formula derizorie de abordare a relatiei cu sindicatele, dat fiind faptul ca sumele astfel obtinute ar fi insignifiante, iar revendicarile noastre vizeaza o paleta mult mai complexa de probleme, care-i afecteaza pe toti angajatii MAI si nu doar pe cei ce efectueaza ore suplimentare”, se mai arata in document.

Daca dialogul cu Guvernul nu le va aduce solutii, acestia spun ca vor demara proteste.

„Consideram deschis conflictul de munca si, in temeiul legislatiei incidente si al protocoalelor incheiate de FSNPPC cu organizatiile sindicale din MAI si cu Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, analizam oportunitatea organizarii unor proteste legale, de amploare si pe termen lung, pentru a ne sustine revendicarile prezentate”, mai spun sindicalistii.

Carmen Dan a mai precizat, luni, ca in perioada urmatoare structurile ministerului vor stabili care sunt tipurile de activitati care necesita prezenta operativa pentru rezolvarea unor situatii deosebite, astfel incat acestea sa fie prevazute in ordinul de ministru care va reglementa functionarea acestui mecanism de plata a orelor suplimentare.

Plata orelor suplimentare pentru politisti are un impact bugetar de circa 200 de milioane de lei, dar este sustenabil, a declarat, marti, Eugen Teodorovici, la Palatul Parlamentului.

„Ore suplimentare pentru colegii de la Interne, da, am fost de acord cu o astfel de propunere. Este un impact sustenabil. Se poate suporta la nivelul bugetului de stat. Impactul este undeva la 200 milioane lei”, a adaugat acesta.

Sursa: www.ziare.com

CITEȘTE ȘI