Nelu Tătaru: „Vom trăi cu coronavirusul și în următorii doi ani!”

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a declarat că noul coronavirus va deveni un stil de viață pentru noi toți. Probabil ne vom mai confrunta cu el și în următorii doi ani. De altfel, Ministrul a declarat că momentul descoperirii unui vaccin este încă departe; vaccinul impune o stabilizare a virusului, înainte de toate.De asemenea, Nelu Tătaru a declarat că încă nu putem vorbi de o relaxare în acest moment, pentru că suntem abia la jumătatea acestei pandemii.

Nelu Tătaru: „Vom trăi cu coronavirusul și în următorii doi ani!”

Ministrul Sănătății a declarat că va trebui să ne obișnuim cu virusul. La fel ca în 2009, după experienţa pandemiei de gripă porcină, crede că vor urma doi ani de epidemii sezoniere. Ministrul declară că abia când va exista un vaccin, va putea fi gestionată perioada următoare. În momentul în care va exista o armă împotriva acestui virus, când numărul cazurilor de infectări va scădea, la fel și cel al deceselor. atunci poate fi vorba de depășirea pandemiei.

„Atunci când vom ieşi şi vom vedea că: avem o mare parte a populaţiei care s-a imunizat; avem prezenţa unor anticorpi; putem vedea următorii doi ani ca nişte epidemii cu nişte cazuri care nu vor avea aceeaşi amploare ca în această perioadă. Vor fi nişte cazuri cu o simptomatologie frustă sau uşoară, care vor merge până vom avea o stare de imunitate la toată populaţia României. Sperăm în acest context şi în descoperirea şi fabricarea unui vaccin cu care să putem gestiona următorii doi ani.”, susține Nelu Tătaru.

Un vaccin- încă departe

Întrebat dacă ar schimba cu ceva lupta cu noul coronavirus dacă s-ar şti că acesta a fost creat într-un laborator, ministrul a răspuns negativ. Virusul este ceva necunoscut și principalul scop este depășirea pandemiei, iar mai apoi sursa virusului.

„Nu ar schimba cu nimic. Noi am plecat pe o procedură; pe o stare de epidemie şi apoi pandemia. Am plecat într-o luptă cu ceva necunoscut, cu ceva care s-a regăsit pentru prima dată în patologia umană, cu ceva care nu are un tratament, nu are un vaccin. Poate că după ce vom termina şi vom ieşi din pandemie cu bine, împreună, vom putea să analizăm: ce a fost; cum a fost; de unde a venit.”, a spus Nelu Tătaru.

Tătaru  a subliniat că încă nu este aproape momentul în care vom avea un vaccin împotriva COVID-19. Chiar dacă va fi descoperit un vaccin, drumul până la utilizarea lui pe întreaga populație este unul lung. Înainte de asta, există o perioadă de studiu, de testare pe persoane sănătoase și abia apoi va putea fi procurat.

CITEȘTE ȘI