Noile reguli pentru acordarea ajutorului de deces. De ce încasează familia banii de la Casa de Pensii chiar dacă răposatul era salariat

Anul 2018 a adus reguli noi în acordarea ajutorului de deces. Dacă până la sfârşitul anului 2017, aceşti bani erau acordaţi de Casa de Pensii doar în cazul decesului unui pensionar, din ianuarie 2018, ajutorul este acordat de aceeaşi instituţie şi în cazul în care decedatul este salariat. Valoare acestui sprijin a crescut cu aproximativ 1.000 de lei, ajungând la 4.162 de lei.

Ajutorul de deces este un drept bănesc ce se acordă în cazul morţii unui asigurat, pensionar sau a unui membru de familie al acestora.

De acum, ajutorul de deces în cazul trecerii în nefiinţă a unei persoane asigurate, adică salariat sau alte categorii de persoane care obţin venituri pentru care se plătesc contribuţii la asigurările sociale, se plăteşte de către Casa Judeţeană de Pensii.

Până anul acesta, de la Casa de Pensii se achita doar ajutorul de deces în cazul morţii pensionarilor şi al soţului sau soţiei unui pensionar. Ajutorul de deces pentru persoanele asigurate se plătea de către angajator, iar acesta îşi deducea ulterior suma din contribuţiile la asigurările sociale (CAS) pe care trebuia să le achite către stat.

Odata cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, firmele nu mai au din ce să deducă aceşti bani. Astfel, rudele persoanelor salariate care decedează trebuie să se adreseze tot Casei de Pensii de pe raza judeţului în care a avut domiciliul asiguratul decedat.
”Niciun angajator nu mai poate acorda acest ajutor la casieria instituţiei. Practic, şi salariaţii dar şi pensionarii trebuie să meargă la Casa de Pensii cu documentele corespunzătoare în vederea ridicării acestui ajutor”, spune Mihaela Popescu, director SPAS Râmnicu Sărat.
Pentru a beneficia de ajutorul de deces, rudele de gradul întâi ale decedatului trebuie să aducă la Casa de Pensii certificatul de naştere, cel de căsătorie, cartea de identitate şi certificatul de deces al asiguratului. Alte persoane care solicită ajutorul de deces pentru asigurat trebuie să aducă, pe lângă certificatul de deces, şi o declaraţie notarială prin care spun că au suportat cheltuielile de înmormântare ale asiguratului.

În plus, persoanele care solicită ajutorul de deces trebuie să demonstreze calitatea de asigurat a asiguratului, adică să prezinte o adeverinţă de la angajatorul decedatului, din care să rezulte că acesta a fost asigurat. De asemenea, trebuie să mai prezinte şi un extras din REVISAL, eliberat tot de către angajator.

Continuarea pe adevarul.ro

CITEȘTE ȘI