Nu ai carte, nu vei mai putea conduce! Cei care nu au minim…

Vezi noile reguli de obținere a permisului de conducere!

Reguli noi pentru şoferii din România. Permisul de conducere nu se va mai putea obţine fără absolvirea a 10 clase, vor fi mai dese controalele medicale pentru şoferii în vârstă, iar cei cu abateri repetate vor fi consiliaţi psihologic.

Sunt câteva dintre schimbările care se vor aplica în următorii patru ani.

Proba practică a examenului de conducere ar urma să fie monitorizată video, anunţă autorităţile.

Mircea Ionescu, reprezentant al Ministerului Transporturilor, spune că:

Planul vizează dotarea vehiculelor cu nişte sisteme speciale, pe de-o parte, pe de altă parte exemenele pentru obţinerea atestatelor profesionale deja sunt montirozate video.

Noua strategie prevede schimbări şi pentru maşini. Peste câţiva ani autoturismele ar putea fi dotate cu sisteme inteligente care vor opri motorul, dacă şoferul a băut alcool.

Mircea Ionescu, reprezentant al Ministerului Transporturilor: Ar putea fi o condiţie de dotare în vederea omologării pentru admiterea în circulaţie, care să poată fi introdusă de la nivel european dar şi naţional, în viitor.

Schimbările propuse de Guvern pentru obținerea permisului de conducere au stârnit controverse, mai ales partea legată de faptul că ar putea deveni șoferi doar cei care au terminat măcar clasa a zecea.

O privire în mai multe țări ale lumii arată că regulile legate de modul în care se poate obține permisul sunt de o uimitoare diversitate. În unele locuri nu se da niciun examen, în altele se dau chiar și patru probe de teren, inclusiv una de noapte, iar în multe țări tinerii au permis pe o perioadă provizorie și apoi îl pot obține pe cel standard.

În lume există peste un miliard de șoferi, dar modul în care aceștia au obținut permisul a diferit enorm de la țară la țară. Tendința ultimilor ani a fost ca testele de obținere a permisului să se înăsprească, mai ales în țările mai sărace unde examenele erau foarte simple.

În Mexic și acum exisă locuri în care nu se dă practic examen, ci doar se plătește o taxă, iar în țări precum India și Egipt abia în ultimii ani s-au introdus și teste practice mai complexe, totul fiind până acum o formalitate.

Honduras este una dintre țările în care obținerea permisului este o formalitate, în timp ce Nigeria, o țară uriață, a introdus abia de curând probele practice.

CITEȘTE ȘI