Nu costă nimic să le știi! Leacurile băbești, adică farmacia de pe vremuri a Românilor

Remediile naturiste erau utilizate cu succes si tratau, sustin cronicarii vremii, afectiuni dintre cele mai diverse. O parte din ele sunt publicate de catre Victor Pacala, profesor la Seminarul Andreian din Sibiu, in „Monografia comunei Rasinariu” aparuta in 1915.

Angina se trata cu rachiu amestecat cu apa de var iar pentru conjunctivita trebuia suflat in ochi praf de corn de sarpe sau zahar pisat marunt. Aprinderea de plamani se trata cu „radacina de spanz ce se trage pe piept” iar la arsura se puneau pe zona afectata cartofi taiati felii sau lapte acru sau se ungea rana cu un amestec facut din apa limpede luata de deasupra varului stins si ulei de in.

Pentru durerile de incheieturi era recomandata „saratura de carne de porc ce se aduna pe fundul vasului” iar despre patrunjelul fiert in lapte dulce se spunea ca „alina durerea cauzata de orice fel de buba”. Degeraturile se tratau cu cartofi rasi pe razatoare si apoi incalziti putin, dar si cu o carpa inmuiata in vinul in care a fost tinuta o perioada o radacina de spanz.

Pentru durerile de cap erau recomandate frunzele de varza cruda, foile de nuc, de hrean, aluatul sau otetul de mere.

Durerile de dinti se vindecau cu aburii fierturii de maselarita sau de spanz, „punand un firicel din aceasta buruiana in caria dintelui bolnav”. Calmau de asemenea durerile de masele hreanul fiert in vin, mamaliga nesarata sau zeama de cimbru, tinute putin in gura. „Candva de mult, durerea de masele se lecuia tragand din pipa veche cu teava noua, fum de samburi de masline pisati marunt”.

Pentru durerile de inima se recomanda sa se bea otet amestecat cu cenusa fierbinte, sau se manca paine sfintita cu apa proaspata in ziua de Pasti.

Daca avea dureri de ochi, bolnavul trebuia sa se stearga pe ochi cu roua de pe mai multe flori iar la durerile de urechi se turna in ureche o picatura de ulei de nuca incalzit si amestecat cu unt de migdale.

Durerile nasterii erau alinate cu ceaiuri de secara, tei sau musetel, sau cu vinars amestecat cu untdelemn.
Cei care aveau frisoane trebuiau sa bea vin fiert cu sare si piper, la cei care sufereau de hepatita se foloseau radacina de stevie fiarta in lapte dulce si apoi lasata o zi intreaga undeva la racoare iar pentru a scapa de amigdalita se manca hrean si se bea rachiu.

Pentru constipatie era recomandat uleiul amestecat cu unt de vaca si galbenus de ou, baut cald, sau uleiul cu apa calda si zahar iar pentru a scapa de mirosul neplacut al gurii trebuia mestecata coaja de rodie.
Cei care sufereau de insomnii trebuiau sa bea inainte de culcare o ceasca de apa in care s-au pus flori sau capsule de mac rosu, iar cei care se ardeau cu apa clocotita trebuiau sa unga locul respectiv cu fiertura din frunza de arin amestecata cu faina de porumb.

Pe taieturi se puneau foi de patlagina sau coada soricelului pisata si amestecata cu untura ranceda iar tusea se trata cu ceai facut din galbenus de ou, smochine si zahar.

Sursa: wow.bzi.ro
CITEȘTE ȘI