Nutritionist Mihaela Bilic: „De ce atata presiune, atatea mesaje educationale, atata interes pentru legume? Din simplu motiv ca umplu stomacul cu apa”

Ce spune Mihaela Bilic despre consumul verdeturilor, in special primavara:

Primavara e anotimpul verdeturilor si n-ar fi rau sa profitam, chiar daca nu simtim o atractie deosebita pentru frunze. Nu iubim cruditatile din instinct, asa ca trebuie sa ne autoeducam ca sa ne placa. Omul primitiv omnivor nu manca frunze si iarba decat atunci cand nu gasea altceva mai bun si mai consistent, sau cand avea probleme digestive. Suntem precum pisicile, mancam iarba cand ne doare burta sau vrem sa ne acceleram tranzitul intestinal.

Legumele sunt alimente „sarace” din punct de vedere nutritiv, au 90% apa, fibre, saruri minerale si vitamine, toate fara valoare calorica. Din legume nu putem creste si nici hraniti nu putem fi, putinele proteine si glucide pe care le contin nu pot fi absorbite,nu avem enzimele necesare sa extragem nutrienti din vegetale.
Si atunci de ce atata presiune, atatea mesaje educationale, atata interes pentru legume? Din simplu motiv ca umplu stomacul cu apa, pentru ca dau satietate fara multe calorii, pentru ca sunt sursa de vitamine, minerale si fitonutrienti. Trebuie sa mancam legume pentru ca sunt si sanatoase si dietetice. Trebuie sa invatam sa ne placa verdeturile astfel incat farfuria si implicit burta noastra sa fie pline, fara risc pentru silueta. Stomacul nu stie sa numere caloriile, el doar cantareste mancarea, deci nu poate face diferenta intre 300g de apa (0 calorii) si 300g ulei (2700cal!). Metabolic insa e mare diferenta daca umplem burta cu un castron de salata sau cu un calup de salam/cascava.

Legumele ne ajuta sa ni se para ca am mancat, sa mestecam mult si sa ne saturam cu apa. Niciun alt aliment nu reuseste sa atinga aceste performante vitale pentru supraoferta alimentara in care traim. Putem face exces de legume, putem invata sa mancam legume cu orice (carne, peste, ou, branza). Putem si trebuie. E vremea frunzelor, faceti plinul cu verde!”

 

CITEȘTE ȘI