O turistă a smuls din rădăcini o tufă de bujori! Salvamont Argeş: “Tufele distruse de biped au cel puţin 30 de ani”

O turistă a stârnit un scandal monstru în Munții Făgăraș, după ce a fost surprinsă smulgând din rădăcini o tufă de bujori, plantă pe cale de dispariție care este protejată prin lege. În imaginile publicate de Sorin Lazăr, fotograf profesionist, se poate observa cum femeia aflată în zona Bâlea Tunel pleacă acasă cu propriul buchet, fără să realizeze, probabil, cât de grav este gestul său.

Au realizat, însă, iubitorii muntelui pe rețelele de socializare, unde au stârnit un val de critici atât la adresa „protagonistei”, cât și a autorităților, care, potrivit acestora, trec mai mereu cu vederea astfel de fapte.

„Nesimțirea este mare! Bujor de munte (rhododendron)”, a scris fotograful pe contul personal de Facebook, ca mai apoi să alerteze salvamontiștii cu privire la acest incident. Ulterior, reprezentanții Salvamont Argeş au distribuit imaginile pe pagina oficială a instituției, alături de un mesaj extrem de dur la adresa femeii.

O turistă din Munții Făgăraș a smuls din rădăcini o tufă de bujori. Reacția dură a autorităților
„Reamintim troglodiţilor că bujorul de munte e specie protejată şi se iau amenzi grase la buget. În plus, NU se poate răsădi.

Tufele distruse de bipedul din imagine au cel puţin 30 de ani şi se vor usca imediat. În ciuda legendelor, ceaiul de bujor nu mai scoală nimic, în plus, planta fiind hepato-toxică”, au scris cei de la Salvamont Argeș la câteva ore după apariția imaginilor cu pricina.

CITEȘTE ȘI