Orice femeie trebuie sa stie asta depre testul Babes-Papanicolau

Testul Babes Papanicolau reprezinta analiza de baza in depistarea cancerului de col. Se efectueaza rapid, prin recoltarea unor celule de la suprafata colului uterin, cu ajutorul unei spatule de lemn. Dupa recoltare, probele astfel luate sunt transmise laboratorului in vederea depistarii anumitor anomalii ale colului.

Testul babes papanicolauNu este invaziv, dureaza putin si este foarte ieftin, cam astfel ar putea fi definit testul Babes Papanicolau. Cu toate acestea, testul reuseste sa depisteze din timp si chiar sa previna cancerul de col uterin. De aceea, va trebui introdus in examinarea clinica a oricarei paciente, odata ce ajunge in cabinetul medicului ginecolog.

Acest test trebuie realizat ori de cate ori se ajunge la medic. De regula, testarea este recomandata dupa inceperea activitatii sexuale, de preferat cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani. Chiar daca esti gata sa ajungi la medic pentru a ti se preleva probe, in realitate cele mai bune si sigure se pot recolta abia in ziua 14 a ciclului menstrual.

Pregatirea pentru testul Babes Papanicolau: Nu trebuie sa intretii relatii sexuale cu partenerul de cuplu, mai inainte de efectuarea testului, cu minim 48 de ore. De asemenea, medicii interzic spalaturile ori produsele de igiena vaginala, perturband astfel flora interna. La fel sunt interzise si administrarea unor medicamente vaginale sau chiar folosirea tampoanelor zilnice.

Testul depisteaza una dintre cele mai des intalnite afectiuni in randul femeilor – cancerul de col uterin. De aceea, femeile cu o activitate sexuala constanta este recomandat sa il efectueze. Nu intotdeauna pot aparea rezultate care sa te sperie, atunci cand medicul iti spune ca testarea este normala, mai mult ca sigur nu au fost identificate celule care sa ridice semne de intrebare.

Cu rol de preventie, testul Babes Papanicolau depisteaza si daca femeia se confrunta cu o inflamatie, ce poate fi cauzata de aparitia unei infectii, iar pentru acest lucru ii va fi data o medicatie corespunzatoare. In cazul in care sunt probleme, apar anumite anomalii identificate prin celule anormale, care pot conduce in caz de agravare la cancer. In functie de aceste lucruri, rezultatele ar putea diferi prin: modificarea celulelor epiteliului scuamos / leziuni intraepiteliale scuamoase de grad scazut sau de grad inalt.

Gradul scazut implica repetarea testului Babes Papanicolau, pe cand gradul inalt necesita in mod obligatoriu biopsie si colposcopie.  / anomalii ale epiteliului glandular. Acest rezultat implica examinarea histopatologica. / cancer – atunci cand celulele sunt raspandite in mai multe parti ale colului uterin.

Infectia cu HPV (Human Papilloma Virus) reprezinta un factor determinant pentru afectiunea de cancer de col uterin. Pentru a depista cancerul de col uterin este necesar sa se efectueze testul Babes Papanicolau.

De regula, cancerul de col uterin nu doare, simptomatologia lui fiind resimtita abia atunci cand nu mai este nimic de facut. Printre cele mai comune semne de cancer de col uterin sunt modificari ale ciclului menstrual si ale menstruatiei, secretii vaginale anormale, insotite de urme de sange.

Acum ca ai aflat de ce este bine sa efectuezi testul Babes Papanicolau va trebui sa te programezi la medic pentru o astfel de analiza. Nu doare si te poate scuti de riscul unei imbolnaviri grave. Asa ca nu mai sta pe ganduri – mergi si testeaza!

CITEȘTE ȘI