Peste 3.500 de români, între care și familii care au copii mici, blocați la granița dintre Austria și Ungaria. Ce spune ministerul de Externe

Aproape 3.500 de români, între care și familii care au copii mici, sunt blocați la granița dintre Austria și Ungaria după ce Budapesta a decis să închidă frontiera.

Ministerul român de Externe a transmis că Bogdan Aurescu a cerut autorităților să ia măsuri urgente, iar Ungaria a transmsis că va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că decizia Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale, a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.

De asemenea, reprezentanții ministerului au precizat că Bogdan Aurescu a avut marți o convorbire telefonică cu omologul ungar, Péter Szijjártó.

„Ministrul Bogdan Aurescu a accentuat caracterul foarte sensibil al situației create, inclusiv ca urmare a faptului că informațiile nu au fost disponibile cu suficient timp în prealabil, și a solicitat sprijinul omologului său pentru crearea de urgență de către autoritățile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetățenilor români aflați în prezent la frontiera dintre Austria și Ungaria.

 

Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România să fie stabilite, și apoi măsurile implementate, de autoritățile de resort ale ministerelor de interne din cele două țări.

Cei doi miniștri de externe au convenit să păstreze legătura pe durata acestei zile pentru a monitoriza deblocarea în teren a situației și revenirea cu bine în țară a cetățenilor români. În paralel, pe același subiect, ministrul Bogdan Aurescu a ținut legătură și cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg”, transmite ministerul român de Externe.

CITEȘTE ȘI