Placinta cu branza extrem de moale si delicioasa, rețeta de la străbunica mea

Ingrediente:

Pentru aluat:

500 g de faina de grau

250 ml de lapte

100 g de unt

2 linguri de zahar

30 g de drojdie

sare – o priza

Pentru umplutura:

500 g de branza de vaci

4 linguri de zahar

1 ou

Mod de preparare:

Aluat:

Incalzim laptele si in el dizolvam drojdia, zaharul. Lasam sa stea timp de 20 minute. Dupa care cerneti faina si adaugati-o la compozitia de lapte, untul moale si sarea. Framantati aluatul. Impartiti aluatul in 2 parti si intindeti aluatul in foi cu grosimea de 1-2 cm.

Umplutura:

Se freaca branza cu zaharul si cu ou. Puneti umplutura pe mijloc, pe margini faceti taieturi pentru a putea impleti aluatul, se face impletitura deasupra umpluturei marginile lipiti-le bine. Se acopera si se lasa timp de 15-20 minute sa creasca. Se pun pe platou si se ung cu galbenus de ou, se presoara cu zahar – la dorinta. Se coc in cuptorul preincalzit la 180 de grade pana se fac rumene frumoase.

Citeste si 3 motive sa consumi branza de vaci

Plina de calciu si proteine, branza este produsul lactat cel mai consumat. Iata care sunt cele mai importante beneficii pe care le aduce organismului.

Reduce colesterolul. Branza este recomandata persoanelor cu probleme cardiovasculare sau cu un nivel al colesterolului marit, datorita continutului scazut de grasimi saturate. Totodata, branza proaspata de vaci sau branza de capra sunt indicate persoanelor care doresc sa slabeasca deoarece sunt foarte satioase si contin mai putine calorii decat alte sortimente de branza.

Scade stresul. Branza de capra este o sursa naturala de vitamina B12 (2 micrograme/100 grame). Datorita vitaminei B12, branza de capra este recomandata in starile de stres, anxietate si ne ajuta sa ne concentram mai usor. Avand un continut mic de grasimi, branza de capra poate fi consumata si de persoanele care sufera de afectiuni renale, afectiuni ale colecistului, ateroscleroza sau obezitate.

Buna impotriva gastritei. Persoanelor care sufera de ulcer sau de gastrita le este recomandat consumul de branza proaspata. Dar, atentie! Trebuie evitate branzeturile sarate pentru ca acestea agraveaza starea de aciditate. Sunt recomandate branza dulce de vaci, casul nesarat si urda.

Citeste si reteta de: Cozonac pufos

Ingrediente:

1 kg de faina

2 oua

100 gr unt

coaja de la o lamaie

200 gr de zahar

o esenta de vanilie

un varf de cutit de scortisoara

o lingura de sare

500 ml de lapte

40 gr drojdie proaspata

nuca

cacao, rahat, stafide

Mod de preparare:

Se bat ouale intregi, in care se adauga sarea si zaharul pana compozitia devine ca o crema. Se amesteca treptat laptele cald cu crema obtinuta. Se pun restul ingredientelor, apoi se framanta bine si se lasa la dospit. Drojdia se freaca de la inceput cu putin zahar, lapte caldut si putina faina. Este important ca faina sa fie cernuta inainte.

Cuptorul trebuie preincalzit, iar tavile de cozonac se ung cu ulei sau cu unt in funtie de preferinte. Aluatul se intinde pe masa unsa cu putin ulei. Se cantareste si se imparte in trei parti egale. Dupa ce au fost pusi in tava, cozonacii se mai lasa la crescut inca aproximativ 15 minute, apoi se ung cu ou batut.

Umplutura se poate face in functie de preferinta: Nuca rasa se amesteca cu 1-2 linguri de cacao si albusuri batute spuma, cu zahar. De asemenea se impart in trei parti egale. Un alt mod de umplutura se poate pune pur si simplu peste foaia intinsa 2-3 linguri de zahar peste cacao si un pumn de stafide.

Cozonacii se dau la cuptor pentru aproximativ 45 de minute la o temperatura de 180-200 de grade si se verifica periodic, pentru a se coace bine.

 

Sursa: culinar.bzi.ro
CITEȘTE ȘI