Prajitura rasturnata cu mere – Această rețetă este usor de facut chiar si pentru incepatoare.

Acest prajitura va deveni preferata familiei!

Ingrediente:

– 100 g unt
– 250 g zahăr
– 7 linguri făină
– 7 linguri zahăr
– 1 plic zahăr vanilat
– 6 ouă
– Coaja rasă de la o lămâie
– 1 lingură pesmet
– 7 mere mari
– 6 lunguri apă
– Dulceață
– Frișcă

Mod de preparare

Într-un vas de 3 litri punem 100 g unt tăiat felii, 250 g zahăr și pesmetul, apoi întindem pe fundul vasului. Spălăm merele și le scoatem sâmburii. În locul sâmburilor punem dulceață, după gust. Așezăm merele în vasul pregătit mai sus. Le punem de jur împrejur și punem un măr și în mijlocul vasului.

Punem la cuptor și lăsăm până se topește untul și zahărul. Cât timp merele sunt în cuptor, pregătim blatul. Frecăm gălbenușurile împreună cu 7 linguri de zahăr, adăugăm încet 3 linguri de apă și amestecăm. Apoi adăugăm făina și spuma bătută din albușuri amestecată cu cele 3 linguri de apă rămase.

Amestecăm cu grijă spuma cu crema de gălbenușuri. Scoatem merele din cuptor, lăsăm puțin să se răcească, apoi turnăm compoziția pregătită mai devreme peste mere și punem totul înapoi la cuptor.

Coacem la foc mic.

Când s-a copt scoatem tortul din cuptor, iar dacă ne dorim să fie mai suculent, îl stropim cu puțin suc de mere. După câteva minute punem un platou peste vas și răsturăm tortul. Lăsăm să se răcească, apoi ornăm cu frișcă.

Dacă doriți, puteți să pregătiți acest tort și într-o formă de tort cu pereții detașabili, dar e important să aibe pereții înalți. Forma de tort trebuie tapițată cu hârtie de copt, să evităm să se scurgă untul cu zahărul din ea.

Citeste si despre..

Prăjitură Violeta cu blat pufos de nucă si cremă de ness căreia nu-i poate rezista nimeni!

Ingrediente pentru blat: 6 ouă, 100g zahăr, 6 linguri de lapte, 80ml ulei, 100g nucă măcinată, 200g făină, 1 plic praf de copt (10g), 2-3 lingurițe de cacao.

Ingrediente pentru cremă: 4 gălbenușuri, 150g zahăr vanilat, 125g unt, 2-3 lingurițe de ness.

Ingrediente pentru glazură: 100g ciocolată, 50g unt, 50ml frișcă lichidă.

Ingrediente pentru sirop: o ceșcuță cu apă, o ceșcuță cu zahăr, o fiolă esență de rom.

Modul de preparare:

Prepararea blatului: Luăm albușurile pe care le mixăm spumă alături de zahăr, incorporăm gălbenușurile, iar mai apoi se toarnă uleiul în fir subțire și totul se mixează aproximativ 2-3 minute. Se adaugă treptat nuca, laptele, și se cerne făina amestecată cu praful de copt și cacaoa.

Toată compoziția se amestecă bine cu ajutorul unei spatule până în momentul în care se omogenizează toate ingredientele, iar toată compoziția se toarnă într-o tavă de 25cm pe care o tapetăm cu hârtie de copt. Se bagă la copt pentru 20-25 de minute la temperatura de 180C, iar în momentul în care blatul s-a copt trebuie lăsat să se răcească.

Prepararea cremei: Se ia un bol metalic în care se mixează gălbenușurile cu zahărul până în momentul în care devin cremoase, iar mai apoi așezăm vasul la bain marie. Crema se fierbe, timp în care amestecăm continuu până de vine groasă, iar mai apoi se ia de pe foc și se lasă la răcit.

După ce s-a răcorit, adăugăm treptat în compoziție nessul și untul pe care le mixăm bine, bine până ce crema devine spumoasă și fină și se lasă la răcit. Puteți adăuga și fructe confiate în cremă, dacă doriți!

Prepararea glazurii: Luăm frișca pe care o punem la fiert. Când a ajuns în punctul de fierbere, se ia rapid de pe foc și se adaugă ciocolata ruptă bucățele alături de unt. Toate acestea se mixează până se topesc și se omogenizează. Glazura călduță se toarnă peste blatul prăjiturii.

Prepararea siropului: Fierbem apa împreună cu zahărul până obținem un sirop gros, iar mai apoi se lasă la răcit și se adaugă romul.

Asamblarea prăjiturii: Se însiropează bine blatul și se adaugă crema nivelând bine. Decorarea prăjiturii se face cu ajutorul glazurii de ciocolată după bunul plac (lăsați-vă imaginația să zburde). Prăjitura se lasă la rece aproximativ 2-3 ore înainte de a fi servită.

CITEȘTE ȘI