Primarul de care rad toti edilii din Romania. In loc sa investeasca in balciuri, echipe de fotbal si camine culturale “sparge milioane” in educatie!
Mai rar asa ceva in Romania, dar iata ca mai exista primari care gandesc pentru binele oamenilor din localitatile pe care le dministreaza. Este si cazul primarului din comuna Suharau, judetul Botosani, Marcel Chelaru (54 de ani), care este la al treilea mandat. In loc sa investeasca intr-o echipa de fotbal sau poate macar un camin cultural unde sa dea balciuri de pomina cu care sa bucure lumea din sat, asa cum fac primarii din Romania inceand din Bucuresti si pana in ultimul catun, edilul sparge banii necontenit pe educatie.
„Ma gandeam cum as putea face sa se dezvolte comuna. Mediul rural nu este ofertant nici pentru agenti economici, nu sunt nici utilitatile pe care ni le-am fi dorit, un nivel scazut de educatie, saracie, lipsa locurilor de munca. Apoi mai apar si asistatii social. Este o adevarata provocare pentru orice administratie. Am facut tot felul de investitii, dar trebuie sa recunoastem ca nu ne-am preocupat foarte mult de invatamant. Si atunci mi-am dat seama ca de la educatie vine salvarea unei comune“, spune Chelaru.
El spune ca in 2016 a avut o revelatie si a decis ca va pune la punct un program cu bataie lunga pentru investitii in educatie.
„Eu nu vad alta cale de a dezvolta mediul rural. De a scapa de saracie, de asistenta sociala, de oameni fara nicio perspectiva. Fara scoli moderne si fara drumuri care sa le lege de civilizatie, nu cred ca se poate face invatamant de calitate. Trebuie sa atragi elevul la scoala ca si asa este o problema absenteismul in mediul rural. Este un prim pas si, chiar daca nu este vizibil peste noapte, este o piatra de temelie. In loc de un camin cultural, mai bine fac o scoala sau o gradinita, ca acolo este invatatura“, spune edilul.
Drumurile care duc la scoli Comuna Suharau, situata la peste 60 de kilometri de municipiul Botosani, are in componenta sase sate, iar ocupatia principala a localnicilor este agricultura. Din anul 2017, autoritatile locale au inceput sa investeasca in infrastructura scolara, dar si in retelele rutiere care leaga unitatile de invatamant. Mai precis in 2017, prin Programul National pentru Dezvoltare Locala 1 (PNDL), au fost reabilitate scolile din patru sate. Este vorba despre scolile gimnaziale si primare din localitatile Lisna, Smardan, Oroftiana si Suharau. Pentru aceste reabilitari au fost cheltuite peste 2 milioane de lei.
„Suntem in anul 2018, nu pot sa mai mearga ca pe vremea lui Creanga, la scoala prin noroaie“, spune primarul. Tot prin PNDL se reabiliteaza reteaua de iluminat public din comuna, in special in preajma unitatilor de invatamant. De aceste investitii beneficiaza aproape 1.000 de scolari si prescolari din toate satele. „Este o minune pentru noi, atat pentru profesori, cat si pentru scolari, sa invete la tara intr-o scoala incalzita modern, cu toalete moderne, fara sa ploua inauntru. In mediul rural foarte putine familii au o toaleta in casa si macar la scoala au parte de un trai de secol XXI“, spune o profesoara de matematica de la Scoala Suharau.
Primarul este convins ca prin dezvoltarea invatamantului va ajunge sa civilizeze comuna si va reusi sa o dezvolte si economic.
„Trebuie sa recunoastem ca atunci cand ai in fata un om educat discuti altfel. Civilizatia incepe cu scoala. Un om educat, macar pana la un anumit nivel, va avea alta viziune, alte nevoi decat un om needucat. Automat va avea pasiuni, va dori sa-si imbunatateasca viata si pentru aceasta are nevoie de bani. In aceste conditii isi va cauta un loc de munca. Daca va avea un anumit nivel de educatie, il va putea si obtine. Si asa apare si o rotativa economica. Cu oameni care au slujbe si un anumit grad de civilizatie se dezvolta economic si comuna. Vor scadea si viciile si gradul de asistenta sociala. Atunci este clar ca pasim in alta era“, mai spune primarul din Suharau.
Edilul vrea ca toate scolile din satele comunei sa fie la standarde moderne, ca sa atraga profesori si sa combata absenteismul.
„Prefera sa stea acasa daca le ploua in cap la scoala. La fel si profesorii valorosi, vor sa fuga la oras decat sa-si distruga masinile pe drumuri de tara si sa predea in baraci. In primul rand trebuie sa oferim conditii. Este prima caramida. Dupa care vedem ce putem implementa ca strategii de educatie. Dar se stie, in mediul rural infrastructura scolara este o problema. De aceea am investit in modernizari, ca prim pas. Si in drumuri, ca sa aiba o legatura buna. Sincer, este un lucru care dureaza, nu se vede imediat, dar eu zic ca se merita. In momentul de fata, mai bine reabilitez o scoala decat un camin cultural“, mai spune Marcel Chelaru.
Invatamantul profesional, o prioritate Aproape 500.000 de lei investeste Primaria, prin fonduri PNDL, si in scoala profesionala de la Smardan.
„La tara, invatamantul profesional este esential. Copiii trebuie sa stie o meserie pentru a-si castiga painea si automat sa obtina un anumit grad de bunastare“, explica Marcel Chelaru.
In acest context, scoala profesionala de la Smardan va fi complet modernizata. Deocamdata, in mare parte cu fonduri locale, au fost montate geamuri termopan si au fost utilate atelierele de lucru. Au fost pastrate doar profilurile cu acoperire pe piata muncii, mai precis croitorie si mecanica, lacatusarie, destul de cautate in judet.
Citeste intregul reportaj pe adevarul.ro