Primele semne ale unei igiene orale precare

De câte ori ai folosit gumă de mestecat pentru a trece peste curățarea corectă a dinților? Spălatul pe dinți trebuie să devină o obișnuință oricât de banal ar suna. Studiile arată că, din păcate, suntem deficitari la acest capitol, consumând un tub de pastă de dinți, în medie, în trei ani.

O conduită riguroasă care privește păstrarea sănătății orale în primul rând, dar și a unui zâmbet estetic trebuie asimilată de la vârste fragede.

Gingivita este unul dintre primele semne că placa ta bacteriană a luat-o puțin razna și face ravagii în cavitatea bucală. Este o afecțiune minoră, dar care poate declanșa probleme mult mai grave. Apelează imediat la medicul stomatolog dacă prezinți următoarele simptome:

Gingiile sunt inflamate și sângerează adesea – Se întâmplă mai ales în cazul periajului, însă poate intervenii și atunci când muști din alimente tari.

Retracție gingivală – Se manifestă prin descoperirea zonelor superioare ale țesutului gingival. Dinții vor avea un aspect alungit și vor deveni mult mai sensibili. Senzația va deveni pregnantă mai ales în timpul periajului sau al consumului de alimente și băuturi calde sau reci.

Respirație urât mirositoare – Nu este întâlnită în majoritatea cazurilor, însă prezența sa trebuie să atragă atenția asupra necesității de a vizita medicul stomatolog.

Cum arată, totuși, o gingie sănătoasă?

Este foarte important să conștientizezi felul în care arată o gingie sănătoasă pentru a preveni îmbolnăvirea ulterioară. De asemenea, va fi primul semnal de alarmă care să îți atragă atenția. Așadar, o gingie sănătoasă este de culoare roz sau corai, însă poate avea și alte nuanțe. De asemenea, țesutul său moale acoperă fără probleme țesutul osos în care sunt poziționați dinții. Gingia sănătoasă privită îndeaproape are un aspect punctat, asemănător cu o goaja de portocală, spre deosebire de cea inflamată care este netedă,destinsă, lucioasă. De asemenea, gingia sănătoasă nu sângerează, pe când gingia suferindă sângerează ușor, la periaj, la masticație sau uneori chiar spontan.

 

Complicații care pot apărea în cazul netratării gingivitei

Netratată corespunzător și mai ales la timp, gingivita poate lua forme cât se poate de grave. Cea mai importantă este dezvoltarea parodontozei care mai apoi cauzează procesul de cădere al dinților.

Totuși, există și alte complicații severe. Bacteriile numeroase din cavitatea orală pot duce la apariția și dezvoltarea cariilor, iar cele mai puternice pagube se resimt la măseaua de minte.

Motivul răspândirii imediate a bacteriilor la nivelul măselei este imposibilitatea periuței de a ajunge în locul în care este poziționată măseaua.

Probleme care vor surveni ulterior sunt numeroase: înghesuirea dinților vecini, deteriorarea țesutului osos, apariția umflăturilor sau a chisturilor.

Urmărește cu atenție toate semnele enumerate mai sus și vei reduce substanțial o multitudine de afecțiuni dentare!

COMENTARII

DE REȚINUT !
Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată.

Vă rugăm să folosiți un limbaj frumos în caz contrar comentariul Dumneavoatra nu va fi publicat.
Echipa CITESTE.Info vă mulțumește pentru înțelegere !