Prognoza meteo weekend 2-3 octombrie 2021. Vremea ne surprinde din nou

Luna octombrie debutează cu vreme neașteptat de frumoasă, fără precipitații și cu temperaturi ridicate în cea mai mare parte a țării. Primele două zile din această lună vor fi însorite, iar valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, ușor mai coborâte în zonele estice.

Meteorologii au anunțat prognoza pentru începutul lunii octombrie. Potrivit estimărilor temperaturile medii lunare vor fi mai mici cu 5 până la 7 grade Celsius comparativ cu luna septembrie.

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie spun că octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă. În timpul zilei vremea se va menține însorită, iar nopțile vor deveni tot mai reci, ceea ce a început să se resimtă deja.

Sunt șase mari ca și în luna octombrie să avem parte de zile cu temperaturi record pentru această perioadă a anului. Vorbim de până la 38 de grade Celsius, din cauza pătrunderii maselor de aer tropical pe teritoriul țării noastre.

Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 – 7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie, au explicat specialiştii ANM.

Estimările meteo pentru luna octombrie
În prima săptămână din această lună, valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, ușor mai coborâte în zonele estice, la fel și cantitățile de precipitații estimate. În săptămâna 11-18 octombrie, temperatura aerului va fi ușor mai coborâtă decât cea obișnuită, pe întreg teritoriul țării, și își vor face apariția precipitațiile.

În perioada 18-25 octombrie, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, la fel și regimul pluviometric.

Potrivit specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie, în ultima săptămână de prognoză, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii ţări.

De asemenea, în perioada 25 octombrie – 1 noiembrie 2021, cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile României.

Facem mențiunea că temperatura maximă absolută a lunii octombrie în România este de 39 de grade Celsius şi a fost înregistrată în ziua de 3 octombrie 1952, la Armăşeşti (judeţul Ialomiţa).

CITEȘTE ȘI