Rețeta de sarmale a lui chef Sorin Bontea pentru Crăciun

Crăciunul este perioada anului în care sarmalele nu au cum să lipsească de pe mesele credincioșilor.

Sorin Bontea, celebrul bucătar din show-urile culinare, prezintă o rețetă de sarmale gustoase, învelite în frunze de varză.

Ingrediente pentru rețeta de sarmale a lui chef Sorin Bontea

2-3 kg varză acră (în funcție de câtă varză preferați printre sărmăluțe);
600 g carne tocată de porc și de vită (amestec);
o jumătate de ceșcuță de orez;
200 g ceapă;
ulei pentru prăjit;
costiță afumată;
2-3 linguri de bulion;
2-3 frunze de dafin;
cimbru;
mărar;
sare;
piper.

Rețeta de sarmale a lui chef Sorin Bontea. Mod de preparare
Se curăță varza de frunze și de cotoare, se aleg foile în care se împachetează carnea. Frunzele prea acre sau prea sărate se spală în apă caldă sau se pun la desărat timp de o oră.
Se curăță ceapa, se spală și se toacă mărunt, după care se pune la călit în puțin ulei, la foc mic, până când devine sticloasă.
Se adaugă orezul spălat cu ceapa, se lasă la foc mic timp de două minute, se amestecă continuu.

Se pune carnea într-un castron mare, la care se adaugă ceapa și orezul călite. Se pune piper măcinat, cimbru uscat și mărar tocat. Se adaugă în amestec o ceșcuță cu apă rece, care are rolul de frăgezi carnea. Pentru culoare se pune în compoziție și o lingură de bulion. Se amestecă bine toată compoziția.

Frunzele mici de varză se toacă solzișori și se presară pe fundul cratiței. Peste ele se așază sarmalele și costița – un rând de sarmale, unul de costiță. Ultimul strat va fi varza tocată. Peste toate acestea se toarnă bulionul amestecat cu puțină ceapă, frunză de dafin și câteva boabe piper.
Oala se lasă la fiert, la foc mic, timp de două ore. Din când în când se completează cu apă. De asemenea, se mai învârte oala din când în când, pentru ca sarmalele să nu se lipească.

CITEȘTE ȘI