Rețeta o știu de la o colegă de la muncă Prajitura Alba ca zapada, te lingi pe degete si în 15 minute e gata !

Prajitura Alba ca zapada este una dintre cele mai iubite si populare prajituri. Era facuta frecvent de mamele si bunicile noastre pentru ca se facea usor si cu ingrediente pe care le aveau mereu la indemana.

Din pacate, aceasta reteta a inceput sa fie uitata si ne multumim cu diferite premixuri nesanatoase, gasite prin magazine pentru a ne usura munca.

Pentru foi:


10 linguri lapte
10 linguri zahar

10 linguri ulei
2 oua

1 lingurita rasa amoniac sau bicarbonat de sodiu
un praf sare

(aprox 500-550 g) faina cat cuprinde

Pentru crema:


200 g unt
8 linguri faina

6 linguri zahar
1 litru lapte

coaja de la o lamaie
sucul de la 1/2 de lamaie
1 esenta de vanilie

Prajitura Alba ca zapada este una dintre cele mai iubite si populare prajituri. Era facuta de mamele si bunicile noastre pentru ca se facea usor si cu ingrediente ce le aveau la indemana.

Din pacate, aceasta reteta a inceput sa fie uitata si ne multumim cu diferite premixuri nesanatoase, gasite prin magazine pentru a ne usura munca. Prin aceasta reteta vreau sa va arat (si sa va demonstrez) ca aceasta prajitura se face usor si repede acasa.

Cel mai greu este sa asteptam s-o tinem in frigider pana se inmoaie foile. Rezultatul este mult mai bun decat daca am desface un plic de premix din magazine. Sotul meu este innebunit dupa prajitura Alba ca zapada, cred ca ar putea manaca o tava intreaga, atat de mult ii place.

Si mie imi place aceasta prajitura, foile se topesc in gura, crema e fina si aromata, un absolut deliciu. Aceasta prajitura Alba ca zapada nu este deloc greu de facut, dureaza insa destul de mult, mai ales pana coacem foile.

Crema se face repede si e extrem de gustoasa. Pentru foi eu am folosit bicarbonat de amoniu, sau amoniac, dar daca nu gasiti, puteti folosi si bicarbonat de sodiu pentru fragezirea foilor. Merge chiar si praful de copt.

Pentru crema, puteti folosi faina sau amidon, amandoua merg foarte bine insa amidonul face crema mai fina. Pentru a aromatiza crema puteti folosi esenta de vanilie sau mai bine o pastaie de vanilie. Prajitura Alba ca zapada se lasa neaparat sa stea peste noapte, fie in frigider, fie intr-o camera rece.

Eu pun peste prajitura un tocator, iar pe tocator ceva greu, cateva borcane, o punga de orez. A doua zi, foile sunt moi iar prajitura se taie foarte usor. Serviti prajitura Alba ca zapada rece, taiata in cubulete sau in romburi si incercati sa va opriti din mancat, va asigur ca nu veti putea. Pentru alte retete din copilarie, puteti incerca retetele de savarine si prajitura amandine. Sunt extraordinare!

Mod de preparare prajitura Alba ca zapada :

 

Sursa

CITEȘTE ȘI