România, din nou în stare de urgență? Vestea de la Nelu Tătaru pe care trebuie să o știe toți românii

Nelu Tătaru a atras atenția asupra faptului că România poate intra din nou în starea de urgență, dacă continua nerespectarea regulilor și dacă numărul de cazuri continuă să crească. Ministrul Sănătății a vorbit despre posibilitatea de a ne întoarce la starea de urgență și despre faptul că unele zone ar putea fi restricționate din acest punct de vedere, dacă transmiterea comunitară este una mare.

Valul doi al pandemiei, foarte probabil

Totuși, ministrul Sănătății a explicat că, deocamdată, trebuie să ne concentrăm pe primul val al pandemiei și pe gestionarea situației curente. El a declarat că valul doi al infectărilor cu coronavirus va înseamna, foarte probabil, declararea unei noi stări de urgență și mult mai multe restricții pentru populație.

Nelu Tătaru este de părere că prin starea de urgență sunt date toate instrumentele necesare pentru gestionarea situației, dacă se ajunge la o explozie a numărului de cazuri.

Starea de urgență ne-a dat acea coordonare. În momentul în care vom avea necesitatea unei stări de urgenţă, vom avea şi o coordonare. Eu sper ca primul val al pandemiei să ne fi învățat ceva și pe noi, ca Ministerul Sănătăţii, şi pe managerii de spitale şi să putem coordona, dacă nu unitar, măcar consolidat și solidar, orice efort pe care o să îl avem în eventualitatea unui val doi”, susține ministrul.

România, din nou în stare de urgență?

Întrebat dacă se va impune starea de urgență, atunci când situația actuală se va agrava, ministrul a răspuns:

Da, cu preluarea coordonării, dar în acest moment, haideţi să terminăm primul val, să vedem că am ieșit, că am ieșit cu rezultate bune, că avem un timp sau un răgaz să ne pregătim de tot ce înseamnă pregătirea unui eventual val doi, atât ca şi depozite de materiale sanitare, de medicamente, de echipamente, iar eu sunt sigur că un eventual val doi nu ne va mai prinde, o dată, nepregătiţi ca materiale, dar nici ca parte umană, acum ştiind cu cine avem de-a face.”

Ce se va întâmpla de la 1 iulie

Românii se pot aștepta la anumite restricții din iulie, conform Ministrului Sănătății.

Nelu Tătaru a spus: „Nu neapărat urâte, cât vom avea niște restricții punctuale, la nivel de teritoriu, la nivel de comunitate, la nivel de focar”.

România este de pe 15 mai în stare de alertă, după două luni de stare de urgență, în care măsurile pentru populație au fost foarte restrictive.

ARTICOLE