Românii cumpără zilnic otravă la 1 leu – Ştiţi ce conține cafeaua de la automat?

Românii cumpără zilnic otravă la 1 leu – Ştiţi ce conține cafeaua de la automat? Pentru mulţi dintre noi, cafeaua nu mai e ce a fost. Mereu pe fugă, grăbiţi, ne mulţumim cu comoditatea: bagi o bancnotă, şi gata cafeaua!

Cafeaua de la automat conţine mai multe chimicale decât cea din boabe de cafea măcinate. Organismul nu este pregătit să digere avalanşa de chimicale şi face eforturi în acest sens. În timp, afectează pe rând, ficatul, rinchii şi imunitatea.

Producătorii cafelei de la automate au fost obligaţi recent să afişeze ingredientele cafelei pe care o vând cu doar 1 leu.

Aşa am aflat că populara cafea cu lapte (caffe latte) conţine apă, zahăr, pudră de lapte (lapte praf semidegresat 1,5%, zer praf, lactoză), cafea solubilă (3,3%) şi urme de soia. Aceleaşi substanţe se regăsesc şi espresso machiatto.
În capuccino apar şi alte ingrediente, printre care un agent de îngroşare (carboximetilceluloză) din care se face hârtia!

Un espresso de la automat conţine 100 mg de cofeină, jumătate din aportul zilnic acceptabil pentru un adult, dar la automate se foloseşte cafea instant, care se resoarbe din organism de cinci ori mai greu. Cei care beau două cafele de la automat într-o zi depăşesc rapid maximumul de cofeină admis, iar în timp supradoza duce la formarea pietrelor la rinichi.

Informatii Bonus

Compoziția nutrițională a cafelei

Cafeaua este o băutură complexă  ce conține mai mult de 1000 de compuși chimici, printre care cofeina (un alcaloid cu important rol stimulator și bronhodilatator), cafestolacid clorogenic (un antioxidant și anti-inflamator) și micronutrienți (potasiu, magneziu, niacină, vitamina E).

100 ml de cafea preparată (cu apă) din boabe prăjite aduce un aport de doar 1 kcal. (1) Cofeina este principalul compus activ din cafea, cu acțiune stimulatoare asupra sistemului nervos central. Efectele sale se declanșează în organism după aproximativ 15 minute de la ingestie și se reduc după minimum 6 ore. 100 ml de cafea măcinată și preparată conține aproximativ 40 mg cofeină, o porție de 100 ml de cafea instant preparată conține 26 mg cofeină, iar aceeași cantitate de cafea decofeinizată conține 1 mg cofeină.

Cum se obține cafeaua decofeinizată?

Cafeaua decofeinizată s-a obținut pornind de la ideea că principalul element nociv din cafea este cofeina. Metodele de decofeinizare ridică însă semne de întrebare privind siguranța consumului acestui tip de cafea.

Există trei metode diferite de decofeinizare:

  • Metoda cu solvenți chimici – este cea mai utilizată și presupune utilizarea unor solvenți chimici cum ar fi clorură de metilen, acetat de etil și dioxid de carbon presurizat. Boabele proaspete de cafea sunt imersate în acest solvent și ulterior introduse într-o baie de aburi.
  • Metoda cu dioxid de carbon supercritic – se utilizează dioxid de carbon la o presiune de 250-300 de ori mai mare decât presiunea atmosferică normală. În momentul în care boabele de cafea sunt expuse solventului, care are densitatea unui lichid, dar vârscozitatea unui gaz, cofeina se dizolvă în solvent.
  • Metoda diluării cu apă – se utilizează un extract de cafea, fiind o metodă mai naturală, dar mai costisitoare. Boabele verzi de cafea sunt fierte la aburi iar apoi sunt clătite cu o soluție de etil acetat, obținut din fermentarea fructelor. Prin legea solubilității, moleculele de cofeină migrează din boabele verzi de cafea către solvent, lăsând în urmă celelalte elemente și aroma. (16)
CITEȘTE ȘI