Romii din Suedia atacati in fiecare zi de localnici. Le arunca acid în față, îi calcă cu motocicleta, le dau foc la taberele amplasate la marginea orașelor, folosesc chiar și arme de foc împotriva lor.

Numărul mare de cerșetori rromi pe străzile orașelor suedeze îi determină pe unii localnici să recurgă la gesturi extreme. Nemaiștiind cum să oprească fenomenul cerșetoriei, unii suedezi le arunca acid în față, îi calcă cu motocicleta, le dau foc la taberele amplasate la marginea orașelor, ba chiar folosesc și arme de foc împotriva lor.

Este și cazul unui cerșetor rrom venit dinRomânia, Gheorghe Rancu, care, după o zi lungă de cerșit pe străzile Stockholm-ului, s-a culcat pe o bancă într-un parc. La un moment dat, un necunoscut a trecut pe lângă el și i-a aruncat cu acid în față. Din fericire, cerșetorul de 27 de ani a supraviețuit, dar acum începe să tremure de frică atunci când ajunge în apropierea acelui parc.

Un necunoscut a aruncat cu benzină iar apoi a încercat să le dea foc

Elena Stănescu și Mariana Ion, alte douaceșetoare rrome cu cetățenie română, au fost incendiate luna trecută. Se pare că în timp ce femeile cerșeau, un necunoscut a aruncat cu benzină iar apoi a încercat să le dea foc celor două femei. Mariana Ion reușit să se salveze, refugiindu-se lângă o fântână unde, în cele din urmă, a reușit să stingă flăcările.

„Oriunde în Suedia există un magazin alimentar poți vedea şi un cerşetor la intrare”, a afirmat Sven Hovmoller, vicepreşedinte al unei organizaţiei pentru ajutorarea imigranţilor fără adăpost. Cei mai mulți cerșetori din Suedia sunt de etnie rromă și provin din România, una din țările cu cel mai scăzut nivel de trai din Uniunea Europeană.

În Suedia cerșetorii de etnie rromă s-au înmulțit semnificativ în ultimii ani. Potrivit poliției, în acest moment în Suedia “activează” liber pe străzi circa 4000 de cerșetori, dintre care 1500 sunt în Stockholm. Unii dintre cerșetorii rromi își instalează tabere în pădurile din vecinătatea capitalei. Trăiesc fără apă, fără curent electric, fără instalații sanitare. Singurele lor venituri provin din cerșit și din vânzare de sticle de plastic. Atunci când autoritățile îi evacuează, rromii își mută tabăra câteva sute de metri mai încolo și își continuă viața.

Cerșetorii rromi au împuțit orașul cu mirosul lor pestilențial

Atacurile fizice împotriva imigranților rromi din Suedia au devenit tot mai frecvente în ultima vreme. Se pare că numai în ultimul an au fost înregistrate peste 70 de asemenea incidente. Totuși, polițiștii susțin că numărul acestor atacuri împotriva rromilor este mult mai mare, în cele mai multe din cazuri cerșetorii preferând să nu apeleze la organele de ordine.

Situația actuală a cerșetorilor rromi din Suedia este departe de a fi izolată în spațiul European. De curând Gaston Vogel, un avocat celebru din Luxemburg, a cerut într-o scrisoare adresată primăriei orașului să se ia măsurui împotriva cerșetorilor rromi care vin din România. Avocatul i-a numit pe “dezgustători și obraznici”, spunând totodată că cerșetorii rromi au împuțit orașul cu mirosul lor pestilențial.

CITEȘTE ȘI