Rusia aplică primele sancțiuni pentru NATO. Exporturile de lemn, esențiale pentru UE, au fost restricționate

NATO și Rusia continuă să se amenințe cu noi sancțiuni economice, pe fondul tensiunilor de la granița cu Ucraina.

Mai mult, cei din urmă menționați au trecut deja la acțiune.

Rușii au impus restricții la exportul de lemn către vest, informează Reuters. Hotărârea esticilor afectează profund UE, care se bazează pe exporturile din Rusia.

Decizia Rusiei a alertat experții de la vârful Uniunii Europene și astfel, au contestat decizia administrației de la Moscova la Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

„Restricţiile la export constau în creşterea semnificativă a taxelor la export pentru anumite produse din lemn şi într-o reducere drastică a numărului de puncte de trecere a frontierei prin care pot avea loc exporturile de produse din lemn”, a informat vineri Comisia Europeană.

Restricțiile impuse de Rusia creează incertitudine pe piața mondială a lemnului. Mai precis, creșterea taxelor la export pentru anumite produse din lemn lovește puternic UE și mai departe, alți parteneri comerciali.

De la un maxim de 13-15% taxe pentru export, acestea au fost ridicate la 80%. De asemenea, numărul punctelor de trecere a frontierei care gestionează exporturile de lemn către UE a fost redus la unul singur, de la 30. Doar punctul Luttya, Finlanda, mai este disponibil.

Liderii UE protestează față de decizia Rusiei
În acest context, liderii europeni acuză Rusia de încălcarea acordurilor asumate în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

La rândul ei, UE pregătește sancțiuni împotriva rușilor. Și România ar urma să se alăture demersului. Anunțul a fost făcut joi seară, pentru B1 TV, de către ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

„Sancțiunile trebuie să vizeze acele domenii care într-adevăr, pot să producă costuri importante și consecințe masive. Sigur, poate să existe o diferență de abordare între diverse state membre cu privire la ce sancțiuni să utilizăm. Trebuie să avem în vedere și măsura în care sancțiunile pe care noi înșine le adoptăm pot să impacteze negativ asupra intereselor noastre.

Astfel, există un proces de analiză la nivelul fiecărui stat al UE. Ne vom armoniza în cadrul Uniunii Europene cu privire la procesul de adoptare de sancțiuni”, a declarat Aurescu, pentru B1 TV.

Care este stadiul negocierilor dintre Rusia și SUA
Între timp, Rusia și SUA continuă încercarea de soluționare a conflictului prin demersuri diplomatice.

Într-o conferință de presă organizată după întrevederea cu omologul său american, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat că speră că emoțiile se vor tempera în ceea ce privește Ucraina, susținând în mai multe rânduri că aspirațiile Moscovei nu reprezintă o amenințare pentru Kiev.

Federația Rusă, care a concentrat peste 127.000 de trupe la frontierele Ucrainei, dorește să împiedice o eventuală aderare a Ucrainei la NATO și a solicitat Alianței Nord-Atlantice să oprească extinderea către est.

CITEȘTE ȘI