RUȘINE! El este Cocalarul ROMÂN care s-a întors în țară și NU MAI ȘTIE Limba Română! NU mai ”parlare” LIMBA ROMÂNĂ! Râzi cu LACRIMI când o auzi CUM VORBEȘTE!

Limba română este o limbă indo-europeană, din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice.

Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei. Din motive de diferențiere tipologică, limba română mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân.

De asemenea, este înregistrată ca limbă de stat atât în România cât și în Republica Moldova, unde circa 75% din populație o consideră limbă maternă (inclusiv sub denumirea de „limba moldovenească”).

Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care cca. 24 de milioane o au ca limbă maternă[2].

Din numărul total de vorbitori, peste 17 milioane[3] se află în România, unde româna (dialectul dacoromân) este limbă oficială și, conform recensământului populației din 2011, este limbă maternă pentru peste 90% din populație. Limba română este una dintre cele șase limbi oficiale ale Provinciei Autonome Voivodina (Serbia).

De asemenea este limbă oficială sau administrativă în câteva comunități și organizații internaționale, precum Uniunea Latină sau Uniunea Europeană (de la 1 ianuarie 2007).

https://www.youtube.com/watch?v=d2OviNMoNgM

Citeste si

Fiul celebrei actrițe Valeria Seciu trăiește de ani buni pe muntele Athos. Iată cum arată Părintele Danil si ce spune despre mama lui

Alexandru Cotescu, fiul „Divinei” Valeria Seciu și al regretatului actor Octavian Cotescu, trăiește de ani buni la mânăstirea Vatoped de pe Muntele Athos, unde a îmbrăcat haine monahale și e cunoscut sub numele de Monahul Daniil.

Acesta a povestit cum a acceptat mama lui decizia sa și cum e viața lui la mănâstire.

La scurt timp după ce tatăl lui a decedat și după ce a terminat facultăţile de construcţii şi teologie, Alexandru a decis să-și dedice viața lui Dumnezeu și a ales să trăiască printre călugări. În mănăstire a tradus din greacă în româna mai multe cărţi din scrierile sfinţilor părinţi.

De altfel, el se numără printre traducătorii celei mai recente ediții românești a culegerii de texte teologice „Everghetinos” (din gr., „Binefăcătoarea”). În plus, el se ocupă și de toate lucrările de reconstrucţie.

„Sunt oameni care caută foarte mult, oameni care caută puţin, oameni pe care îi aduce Dumnezeu, oameni pe care îi aduce Maica Domnului fără tulburări fără îndoieli. Şi eu cam aşa am păţit.

Pe mine m-a adus fără să caut prea mult”, a declarat părintele Daniil, într-un interviu pentru emisiunea „România, te iubesc” de la Pro TV.

Valeria Seciu s-a bucurat pentru că fiul ei este fericit

Acesta a povestit în cadrul interviului și cum a acceptat mama lui decizia lui de a renunța la tot pentru a trăi în rugăciune, spunând că l-a susținut.

„Mama a primit cu bărbăție decizia mea. Mama a fost împăcată că am plecat. A fost bucuroasă că eu sunt fericit şi îmi găsesc calea. Asta trebuie să facă un părinte până la urmă. Să se jertfească, să jertfească liniştea lăuntrică pentru ca fiul sau fiică, copilul să îşi găsească drumul în viaţă. Şi ea a ştiut să facă lucrul acesta”, a spus el.

„Poate a fost neaşteptat un pic pentru cei din jurul meu. Nu se aşteptau. Ba chiar îmi plăcea să glumesc. Nu le spuneam multora. Îmi aduc aminte că era un prieten, un cunoscut, îmi spunea: „Eu am fost în Halkidiki în vacanţă”. Bravo şi eu tot acolo mă duc i-am zis…şi am venit în vacanţă. Şi am rămas în vacanţă. E ca o vacanţă aici într-adevăr.

E mare dar pe care îl face Dumnezeu unui om să îi deschidă inima şi mintea să se apropie de monahism. Nu îl face multora. Şi din cauza asta suntem şi noi..avem de dat socoteală că ni s-a dat darul ăsta şi nu am știut probabil ce să facem cu el. Călugărul trebuie să se sfinţească.

De aia vine aici. E simplu. Trebuie să înveţe să se cunoască pe sine însuşi şi să înveţe să îl iubească pe Dumnezeu. Şi aşa cum spune Sfântul Isaac Sirul, a-L iubi pe Dumnezeu înseamnă a nu-ţi găsi odihna decât în Dumnezeu. Şi asta înseamnă sfinţenie. Călugărul trebuie să ajungă se sfinţească”, mai spune acesta.

Părintele Daniil seamănă mai mult cu tatăl lui

Părintele Daniil seamănă mai mult cu tatăl său şi zâmbeşte mai tot timpul. Întrebat de prezentatorul Alex Dima, dacă nu cumva calea spre mântuire e mai uşoară în mănăstire decât în lumea tumultoasă, plină de ispite, el a răspuns:

„Şi eu cred e mai uşor. De aia am venit aici. Dacă mi se părea că e mai uşor acolo poate că aş fi rămas. Dar mi se pare că e mai uşor aici decât în afara lumii. Într-adevăr lumea are mult rău în ea şi mi se pare că e mai uşor aici.

Cred că până la urma cel mai greu lucru este să ajungi să îţi desparţi mintea de lume. Asta este cel mai greu. Şi să ţi-o întorci către lăuntrul tău. (…) Lumea îi învaţa pe oameni să se uite spre afară, să îşi aibă atenţia spre exterior.

Ori, călugărul încearcă să fac exact invers. Să se uite înlăuntrul său. Şi adevărul este ca oamenii cum cresc astăzi în lume nu sunt obişnuiţi să facă asta. Le e foarte greu. Şi asta e cel mai greu. Celelelate sunt exterioare. Dispar cu timpul, cu vârsta…lucrul cel mai greu e să ajungi să priveşti înlăuntrul tău şi să îl găseşti acolo pe Dumnezeu”.

CITEȘTE ȘI