Salvia este atât de benefică organismului uman, însa puțini îi cunosc proprietățile

Un vechi dicton formulat la trecerea dinspre antichitate spre lumea modernă spunea: „De ce să moară omul, când în grădină crește salvia?”
Latinii au numit această plantă „salvere” – care înseamnă a „salva”, tocmai pentru a evidenția puterea ei uriașă de a vindeca numeroase boli. Și în Franța, aceastei plantei i se spune “toute bonne” – care înseamnă „totul e bine”.

Răsfoind paginile de literatură medicală veche, vom vedea că salvia este recomandată în numeroase probleme de sănătate. Medicii arabi apreciau foarte mult salvia și credeau că folosirea ei regulată poate crește durata vieții.
Botanistul John Gerard spunea că salvia este deosebit de bună pentru cap și creier. Ascute simțurile, redă sănătatea celor afectați de paralizie și înlătură tremorul membrelor. Alți autori susțin că salvia întărește nervii și stinge febra.

Astăzi, salvia este utilizată în cel puțin 4 mari categorii de afecțiuni:

– afecțiuni cerebrale: întărește psihicul și memoria, stimulează activitatea cerebrală, previne boala Alzheimer și senilitatea, înlătură durerile de cap;

– afecțiuni nervoase: înlătură, anxietatea, neliniștea, depresia, confuzia, oboseala, echilibrează sistemul nervos, îmbunătățește sănătatea emoțională;

– afecțiuni hormonale: echilibrează sistemul hormonal, reduce bufeurile asociate perioadei de menopauze, transpirația noctură și producția de lapte matern, scade nivelul de zahăr în diabet;

– afecțiuni digestive: elimină flatulența (excesul de gaze), redă apetitul pierdut și calmează stomacul sensibil.

Un alt domeniu în care salvia excelează cu adevărat este cel al afecțiunilor gurii și gâtului. Este una din cele mai eficiente plante pentru vindecarea infecțiilor care țin de cavitatea bucală și de gât, datorită proprietăților sale antibacteriene, antiseptice și antiinflamatoare:

– dureri în gât, tuse, laringită, faringită, amigdalită, astm, bronșită, rinită, sinuzită, afecțiuni respiratorii cu secreții abundente, inflamații ale acavității bucale, dinți cu puroi, ulcerații ale gâtului, halitoză, răceală, febră.

În aceste cazuri, salvia se folosește sub formă spălături ale gurii și gargară cu infuzie. Dr. Rudolf Weiss recomandă un amestec din 10 ml de tinctură de salvie și 10 ml de tinctură de mușețel pentru afecțiunilor gurii și ale gâtului. Tincturile se pun într-un pahar cu apă, se amestecă și se fac clătiri ale gurii de mai multe ori pe zi, chiar și la o oră, dacă este nevoie.

Ce spune știința despre salvie

Majoritatea utilizărilor străvechi ale salvie sunt astăzi confirmate științific. Mai multe studii au arătat că salvia stopează producția transpirației la persoanele cu hiperhidroză (transpirație excesivă) și reduce transpirația nocturnă și bufeurile la femeile aflate în perioada de menopauză.

Extractul și uleiul de salvie pot reduce o substanță din creier numită acetilcolinesterază, și astfel s-ar putea explica eficiența plantei în ameliorarea tulburărilor de memorie și a transpirației abundentă.

Cei care suferă de transpirație excesivă pot încerca să bea un ceai de salvie (preparat din 2 linguri de plantă uscată pusă la fiert 10 minute într-un litru de apă, apoi lăsat la infuzat încă 15 minute). Se bea după ce s-a răcit complet.

Studiile de laborator au arătat de asemenea că salvia are proprietăți anti-microbiene și conține compuși antioxidanți care protejează pereții celulelor de daune.

Salvia poate fi combinată cu rozmarin pentru a obține un tonic cerebral, cu echinacea pentru afecțiunile gurii și ale gâtului, cu sunătoare pentru anxietate și îmbunătățirea stării de spirit.

Dr. John Heinermann spune că salvia este bună în tot felul de mâncărimi, fie că sunt provocate de o reacție alergică, fie că sunt cauzate de nervozitate, psoriazis, eczeme sau otrăviri.

Puneți o mână de frunze de salvie proaspete, zdrobite și tăiate în 600 ml de apă fiartă și lăsați-le să stea o oră, apoi strecurați și folosiți lichidul extern pe zonele afectate de mâncărimi. Cât timp pielea este încă umedă, se acoperă cu făină integrală (nu albă) și se lasă să se usuce. În 10 minute se va simți efectul calmant.

Dr. Richard Whelan spune că este bine ca fiecare să testeze această plantă într-o doză mică la început, pentru a vedea reacțiile. Pentru ceai, se poate folosi ½ linguriță de plantă, fiartă 5 minute cu 1 cană de apă, iar pentru tinctură, se pot lua câte 10-20 de picături pe zi.

Precauții și contraindicații

Salvia este contraindicată femeilor însărcinate și celor care alăptează, persoanelor cu epilepsie sau nefrită. Diabeticii trebuie să verifice constant nivelul glicemiei pe durata curei cu salvie.

Nu trebuie consumată în doze mari sau pe perioade lungi de timp (maxim 2 luni), deoarece poate deveni toxică.

CITEȘTE ȘI