Sarbatoare in calendarul ortodox, astazi, 1 septembrie. Incepe Anul Nou Bisericesc.

Sarbatoare in calendarul ortodox. Anul Nou bisericesc incepe pe 1 septembrie si se incheie pe 31 august. Potrivit traditiei iudaice, in aceasta zi Dumnezeu a inceput lucrarea de creare a lumii si tot in aceasta zi, Mantuitorul a pus inceput activitatii Sale de propovaduire a Evangheliei.

Anul bisericesc sta sub ocrotirea Maicii Domnului. Acest lucru ne este descoperit si in troparul slujbei in care ii multumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne-a daruit in anul care a trecut si Il rugam sa binecuvinteze anul care incepe: “A toata faptura, Ziditorule, Cel ce vremile si anii ai pus intru puterea Ta, binecuvinteaza cununa anului bunatatii Tale, Doamne, pazind in pace poporul si tara aceasta, pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, si ne mantuieste pre noi”.

Anul bisericesc incepe pe data de 1 septembrie, iar anul liturgic isi are inceputul in ziua Sfintelor Pasti. De la aceasta sarbatoare se numara Evangheliile si Duminicile anului bisericesc. Anul liturgic se imparte in trei mari perioade:

a) Perioada Triodului (perioada prepascala)
b) Perioada Penticostarului (perioada pascala)
c) Perioada Octoihului (perioada postpascala).

Fiecare din aceste perioade cuprinde un anumit numar de saptamani.

a) Timpul Triodului tine de la Duminica Vamesului si a Fariseului (cu trei saptamani inainte de inceputul postului Pastilor) pana la Duminica Pastilor (total 10 saptamani).

b) Timpul Penticostarului tine de la Duminica Pastilor pana la Duminica I-a dupa Rusalii sau a Tuturor Sfintilor (total opt saptamani).

c) Timpul Octoihului tine tot restul anului, adica de la sfarsitul perioadei Penticostarului pana la inceputul perioadei Triodului. Este cea mai lunga perioada din cursul anului bisericesc.

Pe data de 1 septembrie il sarbatorim si pe Sfantul Cuvios Dionisie Exiguul – parintele erei crestine. Canonizarea Sfantului Dionisie Exiguul s-a facut in sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 8-9 iulie 2008.

Rugaciunea care se spune astazi

“Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Izvorul vietii si al nemuririi, Facatorul a toata faptura vazuta si nevazuta, Care ai pus vremile si anii intru a Ta stapanire si indreptezi toate cu iconomia Ta cea cereasca si intru tot buna, multumim Tie pentru indurarile minunate pe care le-ai facut asupra noastra in toata vremea trecuta a vietii noastre si Te rugam, intru tot Indurate Doamne: binecuvanteaza cununa anului ce a sosit cu bunatatea Ta si pazeste pe binecredinciosii crestini romani de pretutindeni, pe pastorii si invatatorii nostri.

Inmulteste zilele vietii noastre intru sanatate deplina sufleteasca si trupeasca si ne daruieste sporire in toate faptele cele bune. Daruieste de sus bunatatile Tale intregului Tau popor: sanatate si mantuire si intru toate buna sporire. Sfanta Biserica Ta, tara noastra cu toate orasele si satele, izbaveste-le de toata reaua intamplare, daruindu-ne tuturor pace fara tulburare.

Razvratirile eresurilor strica-le cu puterea Ta, iar pe noi intareste-ne, Doamne, intru iubirea Cea catre Tine si intre noi, ca sa ne invrednicim cu inima curata totdeauna a aduce multumire Tie, Parintelui Celui fara de inceput si Unuia Nascut Fiului Tau si Preasfantului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, Dumnezeului Celui slavit intru o Fiinta, si a canta preasfantului Tau nume: Slava Tie, Dumnezeului si Binefacatorului nostru, in vecii vecilor! Amin.”

ARTICOLE