Scrisoarea unui medic catre Klaus Iohannis: Bolnavii mor zilnic, copii nu-si pot permite sa mearga la scoala. Are dreptate?

Mihai Simu, medic anestezist, chirurg generalist şi specialist în Medicina Aerospaţială, cu diplomă de la Universitatea Renee Descartes din Paris, îi trimite o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care îi semnalează o serie de nereguli.

Absolvent al UMF Cluj, Simu a fost angajat în învăţămînt şi cercetare în SUA între 2000-2005 şi în Anestezie Terapie Intensivă în Franţa, între 2007-2017. Medicul spune că s-a întors în ţară „pe motive de nostalgie naţionalistă şi complexe de vinovăţie (fiindcă vezi Doamne tratam străini şi nu pe românii mei)” şi că „reintegrarea în sistemul sanitar şi administrativ românesc a fost cu atât de multe obstacole încât cred că n-o să am altă soluţie decât să caut iar de lucru pe alte meridiane”.

De asemenea, Mihai Simu spune că: „Recent am aflat pe pielea mea ce înseamnă deficienţele de asepsie – antisepsie spitaliceşti, când la 40 de zile după o operaţie banală, de 20 de minute, dar complicată cu o infecţie intra-spitalicească cu un Stafilococ rezistent la antibioticele obişnuite, am ajuns să umblu cu cârje. Deşi plaga operatorie şi infecţia propriu zisă s-a vindecat, sechelele unei intervenţii pe articulaţia genunchiului s-au dovedit a fi extrem de dureroase şi funcţional invalidante. Pe cuvânt, spitalele au ajuns să fie locuri unde te îmbolnăveşti, nu unde te vindeci”.

Redăm mai jos scrisoarea pe care doctorul Mihai Simu i-a trimis-o preşedintelui Klaus Iohannis:
„Domnule Preşedinte
Permiteţi-mi să va aduc la cunoştinţă, în caz că nu şţiţi, sau să va reamintesc, în caz că ştiţi, actuala situaţie pe plan naţional :
1. Bolnavii mor zilnic din cauză de lipsă de fonduri pentru tratamente şi de personal medical adecvat şi în număr suficient. În acelaşi timp, milioane sunt risipite pe tot felul de proiecte dubioase pseudo-artistice sau reparaţii interminabile şi ineficiente ale drumurilor. Spitalele au ajuns de multe ori locurile unde te îmbolnăveşti mai grav, nu unde te tratezi. (Trăiesc actualemente o asemenea situaţie, pe post de pacient nu de medic, credeţi-mă, ştiu ce vorbesc).

2. Copii drăguţi şi incipient sănătoşi nu-şi pot permite să meargă la şcoală, trăiesc prin canale, cerşesc la intrarea super-market-urilor, ajungând chiar să se prostitueze pentru câţiva bănuţi. Condamnaţi la o existenţa mizeră înainte de-a începe să trăiască.

3. Administraţia – un aparat parazitar imens, reprezentat de instituţii menite să ajute populaţia, dar care în schimb o terorizează, fizic şi psihic. Sute de mii de bărbaţi şi femei care nu produc absolut nimic, în afară de dureri de cap celorlalţi. Câte 100 din ei ar putea fi înlocuiţi cu un computer care va face treaba infinit mai bine şi mai repede. Salariile şi beneficiile NEMERITATE ale acestui blestem naţional se cifrează la sute de milioane anual. De euro! Bani aruncaţi pe fereastră.

4. Corupţia la nivel înalt a ajuns la un asemenea grad încât „aleşii noştrii” încearcă să formuleze legi care să justifice furtul şi care în acelaşi timp să le confere imunitate plus amnistie pentru furturi trecute. Nivel înalt înseamnă Parlament şi Senat. Justiţia a ajuns o glumă, se acordă amnistii pe motivul insuficientului confort în puşcării (eu credeam că inconfortul face parte din pedeapsă) şi printre amnistiaţi există peste 30 de criminali cu acte în regulă, deci condamnaţi pentru omor.

5. Producţia autohtonă agricolă şi industrială este descurajată prin toate mijloacele, de la Bruxelles citire, urmând consecvent activitatea de sabotare permanentă a oricărui domeniu de producţie care ar putea deveni concurenţă Occidentului binevoitor. Fondul forestier, care bine exploatat ar putea aduce prin turism beneficii imense, este ultra-decimat de indivizi veroşi care au realizat deja averi imense, şi continuă să o facă cu deplină imunitate. Pădurarul, menit şi plătit ca să aibă grijă de pădure şi de animalele din ea, este cel care încasează primul şpaga pentri tăierile ilegale. Braconajul a ajuns la asemenea cote încât există deja cel puţin
3 judeţe fără niciun fel de vânat, nici măcar iepuri. Braconierii au ajuns să ucidă cu impunitate persoane oficiale care au încercat să-i tragă la răspundere şi crimele, vechi de mai multe luni n-au fost nici măcar anchetate temeinic, cu atât mai puţin rezolvate, până în ziua de azi. Se defrişează 3 hectare pe oră! Volumul cubic de lemn compact tăiat într-un an, umple Casa Poporului ! Ca fost profesor de fizică sunteţi mai în măsură deât alţii să apreciaţi magnitudinea dezastrului.
6. Ramuri principale ale economiei merg ATÂT de prost, în pură pierdere de atât de multă vreme, încât este statistic imposibil să fie o involuţie naturală sau o coincidenţă. Nu nu, ăsta este efectul acţiunii forţelor amintite de destabilizare economică, forţe din ce în ce mai puţin obscure. CFR-ul – pasageri este falimentar. În acelaşi timp şoselele sunt practic blocate şi traficul este infernal de afectat de mii de TIR-uri, al căror conţinut ar putea fi transportat pe calea ferată, prin containere standard pe distanţe lungi. Iar drumul cu camionul până la destinaţie ar putea foarte bine să nu depăşească 10-20 de kilometri.

7. Venituri de miliarde de dolari sau euro, care ar fi putut proveni din exploatarea ex-flotei comerciale a României, ne-au fost negate prin desfiinţarea intenţionată şi malevolentă a sus-numitei flote.
8. Alte domenii de mare profit, că de exemplu mineritul neferos, au fost declarate cu neruşinare „nerentabile”. Asta în condiţiile în care unele metale extrase, ca beriliu, wolfram, vanadiu, sunt pe piaţa internaţională la fel de valoroase sau chiar mai scumpe decât argintul. Mine care au adus statului milioane în valută, ca de exemplu cele din Rodna, au fost închise după Revoluţie.
9. Vorbind de neferoase, o altă insultă calculată este în curs de implementare, aurul ţării, exploatarea lui a fost deja vândută unor companii străine, partea României din afacere fiind de maximum 5 %.
10. Fabrici de mare succes care ajunseseră să exporte în 116 ţări, prospere în capitalism şi în comunism, ca de exemplu fabrica de încălţăminte Clujana, au fost declarate de asemenea „nerentabile” şi închise de azi pe mâine. Combinate industriale mari, ca şi CUG Cluj sau Galaţi au fost desfiinţate cu aceeaşi criminală rea-voinţă.
11. Învăţămîntul în care excelam, în special cel pre-universitar, a ajuns deplorabil datorită lipsei de investiţii şi salariilor ridicol de mici ale profesorilor.
Deci, Domnule Johannis, avem o Medicină care nu vindecă, o Justiţie care nu face dreptate, o Poliţie care nu protejează, funcţionari care nu procesează documentele, o economie care nu produce, o asistenţă socială care nu poate ajuta bătrânii şi copiii, un exod economic de cel puţin 5 milioane de români care lucrează în străinătate pe salarii mai decente şi ca atare un număr incredibil de mare de orfani cu părinţi în viaţă.
Citeste mai mult pe: loon.ro
CITEȘTE ȘI