„Se caută moștenitorii. Iată lista românilor care se află pe lista conturilor bancare elvețiene inactive de 60 de ani! Oamenii aştia se îmbogăţesc! Verificaţi şi voi lista, poate îi cunoaşteţi:”
Numele celor șase români aflați pe lista conturilor bancare elveţiene inactive de 60 de ani!
Un număr de şase români figurează pe lista conturilor bancare din Elveţia inactive în ultimii 60 de ani, publicată de Asociația Bancherilor Elvețieni (SBA) pe un site înfiinţat special pentru informarea posibililor moştenitori, informează Mediafax.
Lista include peste 2.600 de nume, iar între acestea se află şi românii Adam Radu, Anastassiu Vasile, Chiriac Maciolla, Grozea Mihail şi Raiciu Jon.
Pentru al şaselea cont cu titular din România, în locul numelui figurează un număr.
Publicarea listei are loc ca urmare a unor noi prevederi care au intrat în vigoare în Elveţia la începutul acestui an, a anunţat miercuri Asociația Bancherilor Elvețieni (SBA), relatează AFP.
Activele totale din conturile respective reunesc aproape 44 de milioane de franci elvețieni (40 de milioane de euro), plus conținutul a 80 cutii de valori.
Elveția a mai publicat în trecut liste cu conturi bancare inactive, dar acestea aveau legătură directă cu victimele Holocaustului.
Posibilii moștenitori vor putea revendica respectivele conturi într-o perioadă de până la cinci ani.
Noua lege prevede, de asemenea, transferul către stat a activelor nerevendicate în ultimii cel puţin 60 de ani.
Directorul general al SBA, Claude-Alain Margelisch, a spus că publicarea listei reprezintă o ultimă încercare a băncilor de restabilire a contactelor cu clienţii.
Lista include numele titularilor de conturi în valoare de peste 500 de franci elvețieni (460 euro). Alte date includ data naşterii, cetăţenia şi ultimul domiciliu al unui client, sau sediul social al unei companii, în funcţie de disponibilitatea acestora.
Te poate interesa si:
Mai mulți români au primit, în ultimele săptămâni, apeluri telefonice de la numere cu prefix ale unor țări străine, unele africane, dar și din alte zone.
Reprezentanții companiilor de telefonie mobilă recomandă clienților să nu răspundă și nici să nu sune înapoi pentru că poate fi vorba despre o posibilă fraudă.
Printre prefixele care au fost afișate pe ecranele telefoanelor sunt cele ale unor numere de telefon din Sudan, Malawi, Samoa sau Burundi.
Cei care totuși au răspuns unor astfel de apeluri susțin că au auzit o voce feminină care i-a rugat să rămână pe linie, urmând să fie puși în legătură cu un anumit director financiar. În momentul în care răspunzi, apelul tău va fi suprataxat.
Tocmai de aceea, dacă ai răspuns deja, este foarte important să nu suni înapoi.
Pentru a te feri pe viitor de astfel de fraude, îți poți instala pe telefonul mobil aplicația Truecaller, disponibilă pentru iOS și Android.
Cu ajutorul acestei aplicații, vei știi exact țara din care provine numărul de telefon respectiv și, în caz de tentativă de fraudă, vei fi avertizat să nu răspunzi.
O nouă metodă de escrocherie a pus pe jar românii. Mii de oameni au fost deja înşelaţi, iar factura de la telefon a fost uriaşă. Iată cum poţi evita să fii o victimă
În ultimele săptămâni, mulţi români s-au plâns că le-au fost umflate facturile la telefon, după ce au răspuns la apeluri care aveau prefix din străinătate.
Persoanele de la celălalt capăt al firului le-au captat atenţia, după ce le-au spus că “le vor pune în legătură cu un director financiar”.
Ce trebuie să faci pentru a evita ţeapa telefonică:
Dacă ai răspuns deja, sub nicio formă nu suni înapoi.
În plus, ca să eviţi să fii pus în astfel de situaţii, specialiştii îţi recomandă să descarci aplicaţia Truecaller, disponibilă pentru iOS şi Android.
Potrivit acestora, aplicaţia îţi va spune ţara din care provine numărul te telefon care te apelează şi, în caz de spam, vei fi avertizat să nu răspunzi.
Mai mult, poţi bloca cu uşurinţă apelurile de la numere nocive cu doar câteva apăsări de ecran.
Un alt tip de fraudă face ravagii: eşti sunat de cineva care se dă drept operator la Telekom , Orange sau Vodafone.
Poate fi un fost angajat al firmei respective, pentru că are acces la baza de date.
Îţi spune că e ceva în neregulă cu factură ta şi te roagă să tastezi un cod de cifre. Dacă ai făcut asta, îi încarci cartelă respectivului cu 300 EURO.
In atenţia tuturor deţinătorilor de telefoane mobile:
Daca un corespondent lasă un mesaj sa apelati numărul 06 07 74 52 41.
Nu apelaţi în nici un caz acest număr; factura dumneavoastră va fi foarte mare.
Această informaţie, transmisa de Oficiul Central de Stopare a Terorismului, a fost comunicată în masă.
După un timp escrocii au găsit un alt sistem pentru utilizarea frauduloasă a mobilelor..
Ei va apelează pe GSM, se prezintă ca fiind „Provider”Orange, Telekom (sau orice retea in care sunteţi abonat), vă cer să introduceţi un cod care este 09 # explicându-va că este vorba de o verificarea a mobilului dumneavoastră.
NU TASTATI IN NICI UN CAZ CODUL INDICAT SI INCHIDETI IMEDIAT.
Hotii dispun de dispozitive ce le permit sa citeasca cu acest cod cartela SIM.
Nu le rămâne decât să creeze o noua cartelă (sau oricat de multe)cu care vor vorbi in contul tau.