Se schimbă legea educației! Copiii ar trebui să meargă la școală de la 4 ani și vor fi 15 ani de învățământ obligatoriu!

15 ani de învăţământ obligatoriu, mai multe examene şi chiar eliminarea evaluării de clasa a opta. Sunt ideile incluse în noua lege a educaţiei, aflată pe masa senatorilor şi trimisă la vot în câteva zile.

De la grupa mică de grădiniță și până la clasa a XII-a de liceu, învățământul general de 15 clase va deveni obligatoriu, treptat, până în 2030, a legiferat luni Parlamentul României.

În ședința plenului camerei Senatului a fost reexaminată luni, în virtutea deciziei Curții Constituționale nr. 528/17.07.2018, propunerea legislativă de modificare a art. 16 din Legea Educației naționale, astfel încât învățământul general obligatoriu să fie prelungit, treptat, de la 11 la 15 clase până în 2030.

Dacă până acum elevii erau obligaţi să stea la şcoală de la clasa I şi până la clasa a X-a, noua lege a Educaţiei ar putea să îi oblige pe copii să facă doi ani în plus de gradiniţă, ciclul primar, ciclul gimnazial, dar şi întreg întreg ciclul liceal.

Dacă facem un calcul, ajungem la 15 ani. Cam mult şi deloc eficient, spun elevii. Profesorii nu resping ideea, dar cer o schimbare a sistemului şi a mentalităţii.

În plus, noua lege a Educaţiei ar putea să includă mai multe testări pentru elevi. Chiar anuale, spune Ecaterina Andronescu, care vrea să regândească examenul de la clasa a opta.

Citeste si despre

Vouchere de vacanță pentru angajații de la privat! În ce condiții vor fi acordate!

Vești bune pentru angajații care lucrează în sectorul privat. Aceștia ar putea să primească vouchere de vacanță de la stat, iar contravaloarea lor ar urma să fie dedusă din impozitul pe venitul microîntreprinderilor, respectiv impozitul pe profit. 

Potrivit unui proiect depus de un deputat PNL, angajații care lucrează în mediul privat ar urma să primească vouchere de vacanță în valoare de 1450 de lei.

”Alături de senatorul PNL de Vrancea Cătălin Toma, am inițiat și depus joi, 21 februarie, la Camera Deputaților, un proiect de lege privind acordarea voucherelor de vacanță în mediul privat. Propunerea noastră, susținută și de colegii din PNL, prevede acordarea voucherelor de vacanță în valoare de 1.450 lei/an/persoană, pentru angajații din mediul privat, care să fie deduse din impozitul pe venitul microîntreprinderilor, respectiv din impozitul pe profit”, a transmis deputatul Ion Ştefan.

De asemenea, acesta a precizat că această măsură ar urma să elimine discriminarea în privința veniturilor.

”Acordarea acestor vouchere de vacanță și celor din mediul privat va stimula și industria turismului, aducând încasări suplimentare la bugetul de stat. Angajatul din sectorul privat căruia îi cresc veniturile își poate petrece o vacanță în țară, cu rol de recuperarea capacității de muncă, iar acesta va avea un grad de motivare ridicat și așa putem vorbim despre creșterea productivității muncii”, a mai precizat aceștia.

Până acum, însă, voucherele de vacanță au fost acordate doar angajaților de la stat. Aceștia vor primi tichete de 1.450 lei, ce vor fi acordate angajaților din sectorul public și în 2019 și în 2020.

CITEȘTE ȘI