Sfantul Ilie 2021. La noapte, Cerul se deschide si se indeplinesc dorinte. Ce trebuie sa faci

La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste ridicarea la cer a Sfantului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul. Unul dintre cei mai importanti proroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este celebrat ca un mare facator de minuni si aducator de ploi in vreme de seceta.

Sfantul si marele Proroc Ilie, inger intrupat in carne ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide si inchide cerurile, era de origine din Tesvi in Galaad. Traditia apocrifa, care a transmis aceste detalii despre nasterea Prorocului, precizeaza ca el era din tribul lui Aaron si deci era preot.

Se spune ca la nasterea sa tatal sau a vazut oameni imbracati in alb invelindu-l in scutece de foc si, dandu-i numele, i-au dat sa manance o flacara, simbol al ravnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul intregii sale vieti. Inca din copilarie, tinea strict toate poruncile Legii si se tinea in permanenta in fata lui Dumnezeu printr-o feciorie indiferenta, post neincetat si rugaciune arzatoare, care ii facura sufletul ca focul si facura din el modelul vietii manastiresti. A activat in Regatul de Nord, in timpul regelui Ahab.

Acesta s-a casatorit cu o principesa pagana, Isabela, care l-a ademenit si pe el sa cada in idolatrie; lipsa de piosenie si depravarea predecesorilor sai ajunse la culme. Incurajat de sotia sa, respingatoarea Izabel, el ii persecuta pe Proroci si pe toti oamenii ramasi credinciosi lui Dumnezeu si se inchina idolilor Baal si Astarte.

Ajuns prin ravna sa pe culmea cea mai de sus a virtutii, Sf. Proroc Ilie nu a trecut la cele vesnice, ci a fost ridicat la cer fiind considerat demn de a vedea fata in fata slava Dumnezeului intrupat, alaturi de Moise si de cei trei Apostoli in ziua Schimbarii la fata (cf. Matei 17).

Sfarsitul lui Ilie este prezentat ca o minune care s-a petrecut cu puterea lui Dumnezeu, pe Care Ilie L-a slujit cu multa autoritate. Se spune ca, simtind el ca zilele pe pamant sunt numarate, si-a ales ca succesor pe Elisei. Atat de mare a fost personalitatea lui, incat Domnul i-a facut aceasta favoare de a se muta din viata aceasta pamanteasca la viata cea cereasca, fara a trece prin poarta mortii.

Este a doua personalitate a Vechiului Testament care s-a inaltat cu trupul la cer. Minunea a fost vazuta de catre ucenicul sau, iar el s-a inaltat la cer pe o caruta de foc trasa de cai.

In traditia populara, Sf. Mare Proroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor si a ramas in istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinta si curaj demn de urmat.

Potrivit traditiilor, in aceasta noapte se deschid Cerurile si se indeplinesc dorinte.

Ce trebuie sa faci

Gospodina casei trebuie sa mimeze ca da cu matura si scoate gunoiul la miezul noptii, din casa spre afara si invers. Cand da cu matura catre afara se zic urmatoarele cuvinte:

“Nu dau gunoiul afara, dau saracia, necazul, boala, ura, gandul rau, pizmasia si toate cele necurate”

Cand dai dinspre afara catra casa se spun urmatoarele cuvinte.

“Nu bag gunoiul in casa, bag bunastarea, linistea, sanatatea, imtelegerea, armonia, credinta, gandurile bune”

Totul de repeta de trei ori, de trei ori maturi dispre casa spre afara si de trei ori invers.

Dupa acest ritual se spune rugaciunea catre Sf. Ilie.

“Ne rugam tie, Sfant Ilie, cel care ai fost ridicat la cer intr-un car de foc, invrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului in timpul Schimbarii Lui la Fata, acum salasluind in lacasurile Raiului si stand in fata tronului Imparatului ceresc, auzi-ne pe noi, pacatosii si nevrednicii, care in ceasul acesta stam in fata sfintei tale icoane si cu umilinta alergam catre mijlocirea ta.

Roaga-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, sa ne dea noua duhul pocaintei, al izbavirii de pacate, si cu Atotputernica Sa bunavointa sa ne ajute sa ne indepartam din calea pacatului, indrumandu-ne spre lucrul bun. Sa mijlocesti pentru noi Sfinte Ilie sa fim sanatosi, noi, copiii si parintii nostri.

Sa ne ajuti sa fim de folos aproapelui nostru cand acesta este la ceas de boala, de cumpana sufleteasca si sufocat de datorii. Ne rugam tie, Prorocule Facator de Minuni, sa-i indepartezi din calea noastra si a familiei noastre, pe cei care nu tin seama de randuielile Sfintei Biserici si de poruncile Domnului. Amin!”.

Sursa: fabricatinromania.info
CITEȘTE ȘI