Sfaturi pentru părinți: Cum te poți pregăti pentru operația de strabism a copilului tău?

Intervențiile chirurgicale care corectează defectele de vedere sunt destul de comune. În cazul strabismului sever, cu cât această intervenție este făcută mai devreme în viață, cu atât copilul tău va avea o șansă mai mare de a avea o vedere sănătoasă și de a se feri de riscurile asociate acestei afecțiuni.

 

Vindecarea și recuperarea sunt, în general, destul de rapide și necomplicate, însă există o anumită reticență din partea părinților legată de astfel de intervenții la vârste fragede. 

 

Informațiile de mai jos te vor ajuta să înțelegi la ce te poți aștepta de la operația de strabism și cum să ușurezi acest proces pentru copilul tău: 

  • Pregătirea pentru intervenție

 

Pentru început, asigură-te că înțelegi exact cum va decurge intervenția chirurgicală, împreună cu beneficiile, riscurile și alte detalii pe care ți le poate oferi medicul specialist. Apoi, inițiază o discuție cu copilul tău pentru a-l asigura că această operație va fi una este rapidă, sigură și este benefică pentru sănătatea ochilor săi. 

 

Ia în calcul timpul de recuperare postoperatorie: copilul tău ar putea avea nevoie de tine imediat după operație, atât pentru îngrijire, cât și pentru a-i oferi confortul emoțional necesar. 

 

Totodată, este absolut necesar să îi comunici în prealabil medicului TOATE medicamentele sau suplimentele alimentare pe care le ia micuțul tău. Medicul îți poate cere întreruperea planului respectiv de tratament și cât de curând trebuie făcută, pentru a evita potențiale riscuri din timpul operației.

  • Cu o zi înainte de operație

 

Dacă nu primești un apel sau un mesaj din partea personalului medical, poate fi nevoie să faci un scurt apel telefonic la spital. Pe lângă confirmarea orei și data operației, poți primi răspunsuri specializate la orice întrebări sau nelămuriri legate de intervenția chirurgicală. Aceste informații vă vor ajuta (și pe tine, dar și pe cel mic) să înțelegeți la ce vă puteți aștepta și cum vă puteți pregăti mai bine, diminuându-vă astfel anxietatea resimțită. Înainte de culcare, oferă-i copilului o cină ușoară și un program de somn normal.

  • Ce se întâmplă în ziua operației?

 

Urmează cu exactitate instrucțiunile pe care vi le-a dat medicul în legătură cu restricțiile alimentare și de hidratare ale copilului dinaintea intervenției chirurgicale.  În caz contrar, operația poate fi anulată. 

 

Copilul tău poate să să facă baie sau duș înainte de a pleca la spital, însă evită aplicarea loțiunilor de corp sau al parfumurilor. Spălatul pe dinți este și el permis. Nu lăsați copilul să poarte lentile de contact, ci doar ochelarii prescriși de medic (luați cu voi și tocul acestora)!

 

Nu în ultimul rând, asigură-te că micuțul tău are ceva care îi amintește de casă: un animal special de pluș, o jucărie sau o pătură poate fi reconfortant. Pentru copiii cu vârste mai mari, dispozitivul preferat de muzică sau alte jocuri pot fi alegeri preferate.

  • La spital

 

Este obligatoriu ca un părinte sau tutore legal să însoțească copilul la spital, pe tot parcursul intervenției chirurgicale. Spre exemplu, operația de strabism la clinica Infosan va dura aproximativ o oră, se va desfășura în condiții de anestezie generală, iar copilul tău va fi în deplină siguranță pe tot parcursul acesteia.

 

După operație, copilul va fi dus în salonul de recuperare. Pe măsură ce acesta se trezește din anestezie, personalul medical îi va monitoriza starea și va face tot ce le stă în putință să îi asigure tot confortul. Apoi, medicul vă poate informa despre cum a decurs operația și poate aplica câteva picaturi sau unguente cu antibiotic pe ochi pentru a preveni infecțiile. Dacă nu există complicații, puteți pleca acasă, însă nu înainte de a primi instrucțiuni despre îngrijirea ochilor post-operatori, precum și de a stabili viitoarele vizite la medicul oftalmolog pentru a verifica evoluția vindecării!

 

Așadar, acum ai toate informațiile necesare pentru a te pregăti în vederea operației de strabism a micuțului tău. Nu uita: un părinte relaxat, care are încredere în medicii specialiști, îi va asigura copilului său o experiență de succes, fără griji!

 

Sursă foto: freepik.com.

CITEȘTE ȘI