Sirop din flori de salcam, un medicament natural. Cum il prepari si care sunt beneficiile acestuia pentru sanatate

Siropul din flori de salcam reprezinta un medicament natural si are efecte benefice asupra organismului tau, chiar si atunci cand nu ai probleme de sanatate. Pentru aproximativ trei litri de sirop din flori salcam, ai nevoie de doua kilograme de flori de salcam, doua kilograme de zahar, patru litru de apa, patru plicuri de sare de lamaie, un praf de sare grunjoasa, patru plicuri de zahar vanilat (optional) si coaja de la o lamaie taiata in bucati mari.

Florile de salcam se spala foarte bine, pentru indepartarea impuritatilor si a eventualelor insecte, iar apoi se lasa la scurs. La sfarsitul acestui proces, se desprinde fiecare floare de codita. Astfel, florile pregatite se pun la fiert in apa clocotia, pentru aproximativ 20 de minute. Dupa ce au trecut cele 20 de minute, se opreste focul, iar deasupra recipientului in care au fiert se pune un capac. Pentru un sirop din flori de salcam cat mai delicios si concentrat, florile se lasa la macerat in apa fiarta peste noapte.

A doua zi, se separa lichidul de flori, care trebuie presate bine. Se filtreaza, apoi, decoctul, prin strecurari repetate printr-un tifon dublu. Separat, zaharul trebuie invertit prin fierbere intr-o oala emailata. Acesta se fierbe cu 400 de ml de apa si sarea de lamaie, timp de 10 minute, la foc iute, amestecand. Se colecteaza si se arunca spuma care se ridica la suprafata apei.

Pentru pentru a obtine sirop din flori de salcam, se adauga ceaiul concentrat (lichidul rezultat in urma fierberii florilor de salcam, n.r.) peste zaharul invertit. Aici se adauga praful de sare si coaja de lamaie si zaharul optional, daca v-ati decis sa il folositi. Continutul se pune, din nou, la fiert, la foc iute, pana cantitatea scade la jumatate. La sfarsit, se indeparteaza coaja de lamaie, iar siropul se imbuteliaza in recipiente de sticla.

Pentru reducerea simptomelor refluxului gastro-esofagian, care apare ca o usturime pe interiorul gatului ce coboara spre stomac, se poate administra sirop din flori de salcam, pe o perioada mai lunga de timp. Se administreaza cate trei lingurite de sirop pe zi, pentru a fi eficient in tratarea acestei afectiuni. Tranzitul intestinal, de asemenea, poate fi reglat prin consumul de sirop din flori de salcam. Florile de salcam au un efect calmant, antispastic si de diminuare a secretiei gastrice acide.

Sirop din flori de salcam: Proprietatile florilor de salcam
In afara faptului ca sunt delicioase, florile de salcam au numeroase proprietati benefice pentru organism. Acestea ajuta la tratarea insomniei, a afectiunilor genitale, combat depresia, astenia de primavara si starile anxioase, calmeaza tusea si alunga migrenele cauzate de stres. Astfel, pentru obtinerea tuturor acestor efecte, este indicat consumul de sirop din flori de salcam. Acesta poate fi consumat si de placere si in lipsa unor simptome specifice.

Sursa: culinar.bzi.ro

CITEȘTE ȘI