Spondiloza cervicala: cauza reala a ametelilor si a furnicaturilor in brate. Nu o ignora!
Spondiloza cervicala reprezinta o afectiune foarte intalnita la persoanele de peste 40 de ani, cu precadere sedentare si supraponderale, insa nu reprezinta o conditie obligatorie, intrucat se instaleaza si pe fondul unei predispozitii genetice, traume diverse, pozitii vicioase mentinute timp indelungat, fiind in plus favorizata si de fumat.
In afara de durerea caracteristica, ameteli, dureri de cap, greata, uneori, dar si furnicaturi la nivelul bratelor si umerilor, spondiloza cervicala poate genera si tulburari motorii, afectand in timp, forta bratelor.
De aceea este imperios necesara diagnosticarea si tratarea acestei suferinte, care poate evolua surprinzator la unii pacienti, din cauza evolutiei proceselor degenerative la nivelul corpurilor vertebrale si a discurilor intervertebrale. La acest nivel au loc, pe fondul unor “reactii de reparare“ aparitia osteofitelor care pot realiza injurii ale maduvei sau radacinilor nervoase. Aceasta complicatie se numeste cervicobrahialgia degenerativa, ce genereaza initial parestezii, furnicaturi, amorteli, pana la slabirea fortei musculare si chiar dizabilitate.
Durerea in spondiloza cervicala
La inceputul afectiunii, durerea se accentueaza la oboseala si stat in picioare, insa dispare dupa odihna. Din nefericire, neglijata, spondiloza se accentueaza si apar crize dureroase ce tin saptamani sau luni, insotite de contracturi, limitare functionala, migrene, vertij, ameteli, tulburari de dispoztie, dureri extinse in umar, ceafa, gat intepenit, nevralgii intercostale si altele.
Unul dintre aspectele importante ale tratamentului il reprezinta imoblizarea coloanei cervicale pentru a evita mobilizarea agresiva a musculaturii, prin purtarea de gulere moi, rigide sau semirigide. Noaptea se va dormi pe o perna ortopedica, ce preia curbura cefei. Multe persoane insa nu accepta aceasta metoda terapeutica, desi este una eficineta care grabeste calmarea crizei dureroase.
Evident, pe acest parcurs, medicii recomanda medicatie antalgica si antiinflamatoare adecvata, cel mult 15 zile din cauza efectelor adverse gastrice, dar si fizioterapie, masaj, kinetoterapie, acestea din urma avand mult mai putine contraindicatii sau efecte adverse nedorite.
Este important ca fiecare criza dureroasa importanta determina o accentuare a degenerarii si trebuie stiut ca, odata cartilagiile articulare lezate, ele nu se mai refac si este importanta terapia pentru a conserva macar componentele vertebrale in acest stadiu si a incetini evolutia bolii.
Cele mai bune metode de tratament pentru spondiloza sunt prin fizioterapie, care ajuta la combaterea durerilor, redorii si retractiilor, ajutand la stabilizarea procesului degenerativ. Se obtine si tonifierea musculaturii vertebrale si moblitatea coloanei cervicale. Tratamentele ajuta indirect si la remiterea durerilor de cap si migrenelor generate de spondiloza.
Terapiile practicate sunt diverse si se utilizeaza protocoale specifice, care includ:
Laserul – aceasta terapie cu lumina laser are rol antialgic, antiinflamator, relaxeaza musculatura si edemul (umflaturile).
Terapia cu curent diadinamic urmareste un efect decontracturant, vasodilatator si antiinflamator.
Terapia cu ultrasunete decontractureaza prin incalzire, stimuleaza sistemul nervos, are efect antiinflamator si antagic, realizeaza un efect fibrinolitic, cu limitarea degenerarii locale.
Terapia cu curenti interferentiali are, de asemenea, efect de stimulare trofica, motorie nervoasa, dar si miorelaxanta si antiinflamatoare.
Pentru a avea efect, curele de fizioterapie se fac in pachete de cate 8-10 sedinte consecutive, de doua ori pe an, preferabil prin internare in clinici specifice, mai ales in sezonul rece, pentru a evita diferentele mari de temperature post procedura, deplasarile, etc.
In plus chiar se recomanda ca o astfel se sedinta sa fie urmata de masajul terapeutic, manual sau electric, prin aparatura cu softuri special de electrostimulare si masaj.
Masajul urmareste calmarea si relaxarea musculaturii spatelui, combaterea contracturilor dureroase musculare, redarea mobilitatii articulatiilor vertebrale, stimularea circulatiei, tonifierea musculaturii paravertebrale.
Dupa masaj se pot executa exercitii de kinetoterapie, articulatiile si musculature fiind stimulate si “incalzite”, deci mai usor de mobilizat.
Exercitiile si gimnastica speciala
Miscarea ajuta la activarea circulatiei, mai ales la nivelul discurilor vertebrale, rehidratarea lor, ameliorarea durerii, mentinerea sau redobandirea fortei musculare si a mobilitatii coloanei.
Exercitiile se fac sub supravegherea unui kinetoterapeut. Ideal ar fi ca sedintele sa dureze 15-20 de minute pe zi si constau in miscari lente, incepand de la simple ridicari si aplecari ale barbiei, mainilor, cu protejarea articulatiei umerilor, si abia in partea a doua fiind continuate cu rotiri usoare ale gatului, cefei, trunchiului sau bratelor.
Se pot executa stand pe scaun, in picioare, apoi intins pe o saltea, la sol, pe burta, la inceput cu barbia sprijinita pe maini.
Culcat pe spate, pacientul poate executa ridicari ale capului, bratelor, rulari usoare, fara a pune presiune pe zona occipitala, ci maxim pana la nivelul omoplatilor. De asemenea, flexii ale genunchilor si babiei simultan la piept, precum si exercitii ale bratelor, cu ridicari drepte sau laterale, cu ajutorul unui bat lung, urmarind miscarea acestuia cu privirea.
Tot de bat ne putem ajuta pentru ridicarea bratelor in picioare, sau pe scaun.
Nu detaliem aceste exercitii aici intrucat, desi se pot accesa si viziona foarte usor zeci de exemple pe youtube, de exemplu, personal, cred ca cel mai bine ar fi ca exercitiile sa fie perosnalizate si corectate macar la inceput, de catre un kinetoterapeut, in functie de stadiul de degenerare vertebrala a fiecaruia si mai ales de de pozitionarea si dezvoltarea osteofitelor in raport cu tesutul medular.
Procedurile pot fi completate cu acupunctura, presopunctura, o hidratare atenta si o dieta sanatoasa, eventual reglarea greutatii spre normoponderabilitate, daca este cazul.