Spondiloza cervicala sau osteoartrita cervicala este o afectiune foarte des intalnita, incidenta acesteia fiind crescuta la persoanele in varsta si la cele care petrec mult timp stand pe scaun.
Spondiloza cervicala se caracterizeaza printr-o degenerescenta a coloanei vertebrale, astfel incat apar modificari la nivelul articulatiilor dintre vertebre (discuri vertebrale), la nivelul formei vertebrelor, astfel incat, prin evolutie, se pot forma ciocuri la nivelul coloanei gatului (osteofite) si de asemenea spatiile de iesire a nervilor paravertebrali se pot ingusta, la fel si canalul medular.
Este important de stiut ca coloana nu poarta doar rol de a sustine trunchiul si capul, ci reprezinta si o “armura”de protectie pentru sistemul nervos periferic, pentru “maduva spinarii”. De la nivelul maduvei se desprind pe o parte si pe alta nervii paravertrebali, cate o pereche pentru aproape fiecare vertebra.
Nervii paravertebrali de la nivelul gatului pot fi afectati de spondiloza cervicala prin iritare sau compresiune, atunci cand se ingusteaza orificiul osos prin care acestia strabat coloana vertebrala. Nervii paravertebrali de la nivelul gatului sunt destinati capului, gatului, umerilor, bratelor, degetelor, spatelui si intr-o oarecare masura organelor din cavitatea toracica. Din aceasta cauza veti vedea ca simptomele spondilozei cervicale nu se restrang doar la nivelul gatului, ci merg la distanta pe brate.
Spondiloza cervicala: cauze
De cele mai multe ori spondiloza cervicala este favorizata de inaintarea in varsta, afectand in special persoanele sedentare sau care au o postura inadecvata. O persoana care obisnuieste sa faca miscare corecta sau chiar terapie prin miscare va putea preveni sau cel putin intarzia spondiloza cervicala.
Alte cauze ale spondilozei cervicale:
- Leziuni la nivelul coloanei cervicale sau accidente;
- Obezitatea;
- Osteoporoza;
- Interventii chirurgicale la ivelul coloanei cervicale;
- Predispozitia genetica – la persoane care au in familie aceasta boala;;
- Artrita severa.
Spondiloza cervicala: simptome, manifestari
De cele mai multe ori, pana a ajunge severa, spondiloza cervicala este asimptomatica. Principalele simptome ale spondilozei cervicale sunt:
- Dureri la nivelul gatului si cefei;
- Dureri care iradiaza in umar sau in brat, pacientul poate simti chiar furnicaturi in bratul respectiv;
- Dureri de cap si migrene;
- Contracturi ale muschilor gatului, cu dureri la miscarile stanga-dreapta ale capului;
- Trezirea cu gat intepenit;
- Ameteala dupa ce pacientul s-a uitat in sus mai mult timp;
- Pacientul poate auzi suntete in urechi, ca un suier prelungit si constant sau pocnituri;
- Stangacie in manipularea obiectelor, scaderea puterii de stranere a mainii, mai ales cand este presat un nerv (radiculopatie cervicala).
Spondiloza cervicala – diagnostic
Initial medicul va discuta cu pacientul pentru a dirija diagnosticul. Medicul pate cere anumite miscari de cap pacientului sau il poate pune sa-l stranga de mana, pentru a evalua puterea de strangere. De asemenea medicul poate cere anumite miscari de brate.
In urma informatiilor acumulate, in caz de suspiciune de spondiloza cervicala, medicul va cere investigaii.
Spondiloza cervicala: investigatii imagistice:
- Radiografie coloana cervicala;
- Computer tomograf coloana cervicala;
- RMN coloana cervicala
- – Mielograma: implica investigarea folosind raze X a nervilos afectati, utilizandu-se si o substanta de contrast;
Poate fi necesara si testarea functiilor nervilor, prin electromiograma sau testul de conductibilitate nervoasa.
Spondiloza cervicala: tratament
Terapia prin miscare si gimnastica medicala sunt de mare ajutor, daca spondiloza nu este foarte grava si nu necesita interventie chirurgicala. Este indicat sa intrebati medicul care sunt miscarile pe care trebuie sa le evitati, in fuctie de particularitatea afectarii coloanei cervicale.
Daca durerile sunt persistente, medicul poate recomanda medicamente precum:
- Analgetice;
- Anticonvulsivante si miorelaxante;
- Antiinflamatoare;
- Acetaminofen;
- Injectii cu steroizi.
Tratamentul chirurgical al spondilozei cervicale este recomandat cand se doreste inlaturarea unui osteofit sau marirea canalelor nervilor paravertebrali sau a spatiului destinat maduvei. Interventia chirurgicala poate fi indicata si pentru indepartarea unui disc herniat, in cazul unei hernii de disc.