Guvernul a adoptat astăzi, 11 mai, cadrul normativ pentru intrarea României în stare de alertă, după ce va expira starea de urgență pe data de 15 mai. Acest proiect prevede combaterea și prevenirea efectelor pandemiei de coronavirus după 15 mai. Proiectul a fost transmis către Parlament pentru aprobare în regim de urgență.
Obligațiile în perioada de stare de alertă
Ionel Dancă, șeful Cancelariei Primului Ministru a precizat luni, care vor fi măsurile luate după date de 15 mai, când starea de urgență va fi înlăturată.
Conform acestuia, restricțiile impuse după data de 15 mai vor proteja viețile cetățenilor și sănătatea acestora în perioada următoare.
„Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru protejarea vieţii cetăţenilor şi a sănătăţii persoanelor fizice în perioada următoare, pentru reglementarea situaţiei de alertă care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă şi, în absenţa unor reglementări clare de lege în acest context, atât viaţa românilor, cât şi sănătatea lor fizică ar putea fi puse în pericol. De aceea, Guvernul s-a reunit astăzi în şedinţă pentru adoptarea acestui proiect de lege care a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă”, a declarat Dancă.
Așadar, în proiectul de lege se menționează faptul că vor fi permise activitățile de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și non-alcoolice.
De asemenea, pe perioada stării de alertă se pot suspenda activitățile de vânzare și serviciile în centrele comericiale, cu mici excepții. Activitățile de vânzare a produselor electronice și electrocasnice vor fi permise chiar dacă operatorii economici asigură livrări persoanelor al domiciliu.
Angajări în domeniul medical fără concurs
Totodată, Ionel Dancă a afirmat că este permisă activitatea operatorilor economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul clădirii și este suspendată comunicare cu restul complexului.
Angajările în domeniul medical se pot face fără concurs în această perioadă, purtarea măștii de protecție fiind obligatorie în spațiile publice închise.
În ceea ce privesc slujbele de la biserică, șeful cancelariei Primului Ministru a declarat că vor fi permise, dar enoriașii trebuie să respecte distanța socială.
În domeniul muncii, Danca a precizat că valabilitatea contractelor coelctive de muncă vor fi prelungite pe perioada stării de alertă, și pentru o perioadă de 90 de zile de la încheierea acesteia.
Referitor la educație, începând cu data intrării în vigoare a proiectului de lege și până la încheierea acestuia, unitățile de învățământ preuniversitare vor organiza activități din planul de învățământ în mediul online.
„Se vor institui măsuri pentru desfășurarea activităților în unitățile de învățământ în scopul finalizării anului școlar 2019 -2020 precum și pentru pregătirea anului școlar 2020-2021, în mod special în ceea ce privește activitățile pentru susținerea examenelor naționale și de certificare a competențelor profesionale, în perioada 2 iulie – 12 iulie 2020”, a spus Ionel Dancă.
Totodată, în acest proiect de lege referitor la starea de alertă, s-a schimbat regimul contravențiilor. Așadar, CCR a declarat prevederile Ordonanței Guvernului numărul 2/2001, contextul în