Stiai ca ghimbirul este foarte sanatos, dar iata ce nu ti s-a spus! Cele mai importante utilizari…

Această plantă puternică provine din Indochina, iar în prezent este cultivată în regiunile tropicale. Există numeroase utilizări ale ghimbirului și o diversitate de soiuri, însă cele mai bune sunt cele din India, Jamaica și Australia.

Proprietățile sale medicinale sunt recunoscute de sute de ani, fiind folosit, de asemenea, și în bucătărie. Să aflăm care sunt beneficiile consumului de ghimbir, o plantă despre care se spune că a provenit „din grădina Raiului.”

Utilizări interne ale ghimbirului
– Accelerează funcțiile tractului digestiv: aceasta este una dintre cele mai cunoscute utilizări ale ghimbirului. Stimulează activitatea pancreasului și sporește numărul de enzime care iau parte la procesul digestiv, facilitând absorbția alimentelor în organism.

– Ajută la prevenirea problemelor intestinale: datorită acțiunii sale antibacteriene, protejează flora intestinală.

Este un remediu eficient împotriva senzației de greață. Poate fi folosit pentru a combate răul de mișcare pentru drumuri lungi. Este indicat persoanelor care sunt supuse chimioterapiei, femeilor însărcinate în timpul primelor luni ale sarcinii (în acest caz, tratamentul nu trebuie să fie pe termen lung) și celor care suferă de greață postoperatorie.

– Tratează ulcerul și previne apariția acestuia. Datorită puterii sale antibacteriene, elimină bacteria Helicobacter pylori care secretă amoniac. Ghimbirul este un remediu natural excelent împotriva gastritei, neutralizând, de asemenea, excesul de acid din stomac.

– Combate diareea și constipația: distruge bacteriile și microorganismele dăunătoare, cum ar fi E. Coli care provoacă diaree la copii, precum și gastroenterită. Mărește în același timp și peristaltismul intestinal, stimulând motilitatea intestinală în cazul în care suferi de constipație.

– Previne bolile cardiace: stopul cardiac, tromboza, angina pectorală și cheagurile de sânge.

– Stimulează circulația sângelui la extremități: combate durerea la nivelul picioarelor sau simptomele prezente la nivelul degetelor cauzate de sindromul Raynaud.

– Ajută la regenerarea țesuturilor afectate de răni sau degerături.

– Combate simptomele gripei: reduce febra, congestia nazală, durerile la nivelul încheieturilor cauzate de gripă.

– Dacă ești răcit, reduce presiunea la nivelul pieptului cauzată de acumularea de mucus. Același lucru este valabil și pentru cei care suferă de sinuzită sau congestie nazală.
– Tratează oboseala cronică: Sindromul oboselii cronice este o problemă destul de frecventă care se manifestă printr-o stare de oboseală și de slăbiciune continuă, în ciuda faptului că dormi sau te odihnești suficient.

– Un puternic antiinflamator și analgezic: util în cazul artritei, osteoartritei sau durerilor de articulații, precum și a inflamațiilor cauzate de răni. Reduce durerile și inflamațiile. Este indicat și celor care suferă de sindromul de tunel carpian.

Utilizări externe ale ghimbirului
Pentru dureri de măsele: pune puțin ceai pe măsea sau mestecă o bucățică de ghimbir.
Combate respirația urât mirositoare: ghimbirul este folosit de multă vreme pentru tratarea halenei. Această tehnică orientală reîmprospătează gura după masă și, datorită faptului că stimulează producția de salivă, este recomandată persoanelor care au mereu gura uscată.

Este un puternic afrodiziac: unele persoane susțin că stimulează dorința sexuală și crește libidoul, atât la bărbați, cât și la femei. Poate fi folosit și de bărbații cu disfuncții erectile.

Cum poate fi consumat ghimbirul?
Pentru a profita de toate proprietățile ghimbirului, trebuie să cunoști diferitele moduri în care poate fi consumat. Unele tratamente impun o modalitate specifică de ingerare, dar în general poți alege metoda care îți place mai mult sau care ți se pare mai simplă.

În funcție de afecțiunea de care suferi, poți folosi infuzii din tubercul de ghimbir proaspăt sau uscat, capsule, smoothie-uri, masaje, uleiuri esențiale etc. Poți apela și la alte plante medicinale pentru a întări efectele benefice ale ghimbirului, obținând astfel rezultate și mai bune.

Dacă ai ales să consumi rădăcină proaspătă de ghimbir, urmează pașii următori. În primul rând, spal-o și curăț-o bine. Apoi dă-o prin răzătoare sau toac-o mărunt pentru a o putea adăuga în supe, sosuri sau tocănițe. Poți, de asemenea să înmoi rădăcina uscată în apă, supă sau suc și să o adaugi în mâncare. Merge foarte bine și cu sushi sau orice alt fel de mâncare oriental.

Rădăcina poate fi pusă și la oțet. Pentru a o conserva, adaugă zahăr, sare și oțet sau ulei. Poți să consumi rădăcină rasă de ghimbir și cu dulciuri, curry, cartofi prăjiți sau sosuri. Și nu în cele din urmă, poți să o cristalizezi prin fierbere timp de 30 de minute. Scurge apa, adaugă alte trei linguri de apă și trei linguri de zahăr și lasă să fiarbă până se evaporă tot lichidul.

Una dintre cele mai comune modalități de consumare a ghimbirului este sub formă de infuzie. Aceasta este un pic iute. Ai nevoie de aproximativ 85 de grame de rădăcină, 700 ml de apă și un îndulcitor la alegere (stevia, miere, sirop de arțar sau zahăr brun). Spală și usucă bine rădăcina, curăț-o și taie-o în felii subțiri. Pune apa la fiert și adaugă ghimbirul, lăsându-l să fiarbă și pe acesta pentru câteva minute. Lasă infuzia să stea pentru 5 minute. Strecoară și bea. Multe persoane adaugă și câteva felii sau zeamă de lămâie atunci când sunt răcite. Și nu în cele din urmă, în cazuri de urgență, poți să-l consumi și crud sau zdrobit.

Distribuie!

CITEȘTE ȘI