Sute de pacienti, in pericol de moarte, Motivul este de necrezut !

Sute de pacienti cu boli autoimune sunt in pericol de moarte: tratamentul care le intareste organismul si ii protejeaza de infectiile ce le pot fi fatale lipseste din spitale. Unii dintre pacienti nu au mai primit medicamentele de care depinde viata lor din iulie. Odata cu sezonul rece, riscurile cresc.

La 27 de ani, Andrei Chelari este unul dintre pacientii pe care tratamentul autoimun ii tine in viata. Sufera de o boala genetica rara, are imunitatea foarte scazuta si orice virus, orice infectie scapata de sub control il poate ucide.

Andrei Chelaru, pacient: „Daca nu ne facem medicamentul ajungem la infectii si murim. Asta e problema. E urat sa stai tot timpul cu sabia la cap, sa stii ca luna viitoare daca ai medicamentul e ok, dar daca nu il ai nu stii ce se intampla. E ca o ruleta ruseasca”.

Andrei are nevoie de o doza in fiecare luna. E foarte scumpa, nu-si va permite niciodata sa si o cumpere din salariul sau. Ca Andrei sunt alte cateva sute de pacienti cu boli autoimune care au nevoie urgenta de tratamentul vital.

Citeste si: Singura mașină din lume în care nu a murit nicio persoană. Autoturismul a fost lansat în 2002

Rozalia Lapadatu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune: „in cazul imunodeficientelor, nu stiu ce o sa se intample, pentru ca imunodeficienta inseamna ca are o un sistem imunitar foarte scazut sau deloc. Ei au nevoie de imunoglobulina sa se ridice sistemul imun. Daca ei nu-si ridica sistemul imun acum cand vine iarna si vin virozele, gripele, racelile ei vor muri in masa practic”.
Medicii spun ca multe dintre spitale si-au terminat deja rezerva de medicamente.

Alexis Cochino, medic imunolog: „Eu am in momentul asta 9 pacienti aflati in tratament lunar cu imunoglobulina. si din cate stiu mai sunt la Spitalul Militar Central Bucuresti inca 14-15 pacienti de acest gen. Situatia este asemanatoare in celelalte centre, adica Timisoara, Cluj, Targu Mures, Iasi, ba chiar mai rea, pentru ca nu exista niciun fel de rezerve si sunt deja copii care de o luna-doua nu mai primit acest tratament.”
in replica, Ministerul Sanatatii promite ca, cel tarziu saptamana viitoare, prima transa de tratament va ajunge in spitale.

Cristian Grasu, secretar de stat la Ministerul Sanatatii: „Noi speram ca pana luni cel tarziu sa obtinem pretul, iar Unifarmul a promis ca in trei zile din momentul in care primeste pretul poate sa aduca primele transe”.
Tratamentul pentru pacientii cu boli autoimune costa cel putin 1.500 de euro pe luna.
Sursa: digi24.ro,

CITEȘTE ȘI