Tânăr arhitect roman, semnal de alarma. Cei care au locuințele izolate cu polistiren sau vata minerala sunt în pericol :

A izola sau nu cu polistiren? Este intrebarea pe care beneficiarii si constructorii si-o pun inainte de a incepe constructia unui imobil sau de reabilitarea unui bloc ori casa. In ultimul an s-au vehiculat tot mai multe scenarii vizavi de izolarea cu polistiren, iar o serie de voci din piata sustin ca efectele nocive ale folosirii unui astfel de produs pot duce in timp la grave probleme de sanatate, dar si la o risipa de bani.

Tânăr arhitect roman, semnal de alarma. Cei care au locuințele izolate cu polistiren sau vata minerala sunt în pericol :

Un tanar arhitect din Targu Jiu trage un semnal de alarma cu privire la folosirea polistirenului si a vatei minerala drept materiale termoizolante. Acesta sustine ca aceste materiale sunt extrem de periculoase mai ales in casele unde exista copii si recomanda inlocuirea acestora cu doua materiale ecologice, pe baza de lana de oaie si canepa.

loading...

Alexandru Hortopan sustine ca polistirenul este folosit in exces in Romania, iar oamenii nu stiu de pericolele la care se supun. Pe langa faptul ca este un material usor inflamabil, acesta nu lasa peretele sa respire, astfel ca umiditatea din casa este ridicata, ceea ce duce la probleme respiratorii.

„Recomand folosirea celor doua materiale mai ales la familiile cu copii mici. La ferestre se pune acum tamplarie PVC, care este un material termoizolant, dar care nu «respira», iar in combinatie cu polistirenul, tot spațiul din interior devine lipsit de oxigen si cu o umiditate crescuta. In acest fel, se dezvolta microorganisme care pot duce la aparitia unor afecțiuni respiratorii. Daca un copil mic este crescut într-un asemenea spatiu poate sa aiba probleme cu bolile respiratorii“, sustine tanarul.

Folosit cu precadere in tarile din Vest, tentativele de inlocuire ale acestui produs si de gasire a unor solutii au aprins si mai mult spiritele in piata de constructii, unde o serie de specialisti in domeniu “pun la zid” anveloparea unei locuinte cu polistiren din cauza efectelor negative pe care le poate aduce.

Unul dintre acestea il constituie izolarea propriu-zisa care prin folosirea polistirenului ajunge sa “sufoce” incaperea si transferul vaporilor de apa.

“Un sac de cauciuc pe casa”

Polistirenul izoleaza, spune directorul general al Cemacon, dar e ca si cum ai pune «un sac de cauciuc pe casa».

“Utilizarea unei astfel de solutii poate duce la aparitia egrasiei din cauza peretelui care nu mai respira. Imaginati-va un sac de cauciuc pe casa. Ati mai putea respira? In plus, daca termosistemul nu e aplicat corespunzator se pot strecura diferite insecte sau rozatoare care pot distruge toata lucrarea”, a mai precizat Liviu Stoleru.

In plus, managerul Cemacon atrage atentia asupra faptului ca polistirenul intretine focul: “Ce nu se spune este ca polistirenul este combustibil. Se tot face referire la gradul de rezistenta al acestuia fata de foc, dar sunt foarte multe cazuri de incendii unde acesta mai mult a intretinut arderea decat sa o previna. Iata si cazul Rin Grand Hotel din urma cu trei ani unde fatada hotelului a ars si era izolata cu polistiren”, spune Liviu Stoleru.

Directorul Cemacon sustine ca exista o varietate de produse naturale si ecologice care pot lua cu succes locul polistirenului cum ar fi vata bazaltica sau constructia unei case cu caramida.

Arhitectul Istvan Guttmann incurajeaza procesul de izolare termica si spune ca este necesar in prezent pentru a evita costurile mari de intretinere ale locuintei, dar mentioneaza ca exista si alternative care permit peretilor “sa respire”.

“Desi este mai ieftin, polistirenul nu e o solutie. Exista in acest moment pe piata solutii care pot lua cu succes locul polistirenului chimic precum vata bazaltica sau caramida traditionala. In plus, cred ca vom avea placerea sau neplacerea sa asistam la un scenariu similar betonului armat, cum este cazul arenei din Cluj care s-a stricat intr-un timp foarte scurt. Nu cred ca polistirenul este mai durabil decat betonul armat, iar perioada de viata a unui astfel de material poate ridica iarasi semne de intrebare”, apreciaza Guttmann.

Desi foarte multe state din regiune folosesc ca izolatie termica polistirenul, arhitectul sef al Transilvaniei spune ca exista piete unde acest tip de material precum si PVC-ul nu au fost lasate sa intre: “In Norvegia sau alte state din Europa au fost interzise deoarece polistirenul nu dispune de reciclabilitatea, fiind un produs obtinut chimic”, a explicat acesta.

 

Cmentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More