Țara în care nimeni nu plătește apa, gazul și electricitatea. Fiecare om are chiar dreptul la 120 litri de benzină pe lună, plus un apartament gratis! Ăsta da exemplu!

Turkmenistanul ar trebui cunoscut cel puțin pentru anumite legi adoptate de autorități.

Cetățeanul nu plătește pentru consumul de gaz, electricitate, apă, etc. În plus are dreptul la 120 de litri de benzină gratuit în fiecare lună. În condițiile în care litrul de benzină costă 20 de cenți la un salariu mediu lunar de 300 dolari.

Turkmenistanul este a 4-a țară cu cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume. Este remarcabil că pricipalele ramuri industriale, agricultura, sistemul energetic și infrastructura rutieră aparțin exclusiv statului.

S-a păstrat tradiția de a se oferi apartamente gratuite bugetarilor, iar cei nerăbdători își pot lua casă în credit la o dobândă de doar 1%, pe 30 de ani.

Totuși, meritul unei economii prospere nu le aparține oamenilor, ci naturii. Costurile mici de trai sunt posibile doar datorită resurselor naturale de care dispune țara, și nu datorită unei economii prospere.

Celelalte țări ai fostei URSS îi invidiază pe turkmeni pentru condițiile accesibile de trai, dar să nu ne amăgim. Binele lor are două tăișuri, una e să fii bogat și liber într-o țară dezvoltată și alta e sa fii sub dictatură cu ”bine” nemeritat.

Dar cine este Islanda?

Probabil că mulți nu știu mai nimic despre această țară insulară nordică, aflată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic, dar își amintesc despre aventura de la campionatul European din anul 2016 când reprezentativa Islandei, cu o populație cât un județ MIC din România – 325.000 de locuitori, a fost revelația turneului, ajungând până în sferturile de finală cu un entuziasm debordant, învingând Austria și Anglia, remizând cu Portugalia, cea care avea să câștige Campionatul.

Potrivit Capital.ro, „În anul 930, islandezii s-au constituit în republică, punând bazele primului parlament din lume, Althing. În 1262, insula a fost ocupată de norvegieni, iar în 1380 a trecut sub suveranitate daneză. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial insula a fost ocupată din motive strategice de către Marea Britanie, iar în 1944 şi-a declarat independenţa.„

Astăzi Islanda este un model social inspirator. Desigur, dacă a fost lăsată să ajungă aici a fost și pentru că nu prezenta o miză geostrategică pentru marile puteri, dar și pentru că fiind locuită de doar 325.000 de oameni, răspândiți pe 103.000 de km pătrați (adică cam 3 oameni pe km pătrat), islandezii se cam cunosc între ei peste tot și, prin urmare, se pot solidariza mai ușor în folosul lor, lucru dovedit în gestionarea crizei.

În orice caz, Islanda are astăzi câteva caracteristici care o transformă în țara cu cel mai avansat sistem social, cel mai uman și mai pașnic; unul în care ne-ar plăcea multora să trăim. Asfel, vă prezentăm câteva dintre lucrurile inedite culese de Capital.ro despre Islanda:

– Numărul turiştilor care vizitează ţara este mai mult decât dublu faţă de numărul total al locuitorilor. Turismul generază o treime din PIB-ul ţării.

– Populatia fiind foarte puţin numeroasă, oamenii se cunosc unii cu alţii. Ca urmare, locuinţele nu se încuie, iar maşinile sunt lăsate în parcare cu cheile în contact. – Folosirea cheilor este perceput ca un gest de grosolănie.

– Islanda nu are niciun local McDonalds. Toate au fost închise in timpul crizei din 2009 şi nu s-au mai deschis.

– Islanda nu are armată. Funcţia de apărare este exercitată numai de grăniceri.

– Întreaga energie folosită provine din resurse neconvenţionale, cu excepţia autoturismelor. Islanda este una din puţinele ţări din Europa care foloseste sistemul de termoficare centralizată. Dar, spre deosebire de alte ţări, energia este livrată gratuit.

– Şcoala este gratuită până la facultate, inclusiv.

După ce afli toate aceste lucruri, parcă îți vine să te muți acolo. Oare nu am putea crea și noi în România măcar o oază de acest fel?

Sursa: stiri.magazinuldecase.ro

 

CITEȘTE ȘI