Temperaturi negative de Paște și ninsori ca în toiul iernii în România.

Au rămas mai puțin de trei săptămâni până la Paște și mulți dintre cei care și-au făcut planuri să nu stea acasă se întreabă cum va fi vremea anul acesta.

Și asta pentru că în ultimii ani, în apropierea sau chiar de sărbatoarea Învierii Domnului temperaturile scad brusc și se înregistrează ninsori, acoperind totul cu o mantie albă. În rândurile de mai jos, veți afla când a fost cea mai cruntă sărbătoare pascălă din istoria țării noastre.

În 1996 și 1997 a nins în aprilie în mai multe orașe din România, fenomenul fiind numit popular “Zapada Mieilor”, nume potrivit atunci fiindcă era perioada Paștelui.

loading...

De exemplu, în aprilie 1996 au fost 44 cm la Brașov și tot atunci au fost 33 cm la Câmpina, 16 cm la Sibiu și 21 cm la Bacău. În 1996 a nins în mare parte a țării pe 15 aprilie, a doua zi de Paște.

În București, între 15 și 18 aprilie minima a fost de sub 1 grad, iar pe 25 aprilie temperaturile erau de plină vară (26 de grade și 29 de grade două zile mai târziu.

 

La Brașov, temperaturile au scăzut până la -9 inca de pe 13 aprilie și pe 22 aprilie vremea încă era extrem de rece, minima fiind de 0 grade. Pe 26 aprilie maxima a fost de 24,5 grade. Mai mult, în mai 1970 au fost 4 cm de zapadă la Brașov, iar în mai 1991 au fost 35 cm la Predeal.

Citeste si despre

Curtea Supremă a ridicat controlul judiciar impus Laurei Codruţa Kovesi

Curtea Supremă a decis că Laura Codruţa Kovesi poate părăsi ţara, fostei şefe DNA fiindu-i ridicată măsura controlului judiciar impusă de procurorul Adina Florea de la Secţia Specială de Anchetare a Magistraţilor. Decizia este definitivă. „S-au ridicat toate măsurile impuse”, a declarat Kovesi la ieşire.

Curtea Supremă a decis, miercuri seară, admiterea contestaţiei depuse de Laura Codruţa Kovesi şi a hotărât ridicarea măsurii controlului judiciar dispus de Secţia de anchetă a magistraţilor în cazul fostei şefe DNA, în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa.

“Acum pot să părăsesc şi ţara. S-a revocat controlul judiciar, s-au revocat toate măsurile. Mi s-a admis contestaţia”, a declarat Laura Codruta Kovesi, imediat aflarea deciziei instanţei.

Decizia instanţei este definitivă.

„Admite plângerea formulata de Kovesi. Revoca masura controlului judiciar. Definitiva”, este minuta instanţei.

Anterior, fosta şefă DNA a explicat că impunerea controlului judiciar nu a îndeplinit condiţiile legale.

„Am făcut o contestaţie în care am arătat că măsura nu a îndeplinit condiţiile legii. Eu voi respecta sentinţa indiferent care va fi aceasta. Am făcut o contestaţie în care am arătat că măsura nu a îndeplinit condiţiile legale şi mi-am motivat argumentele în acest sens. Nu vă pot spune ce s-a întâmplat în sala de judecată”, a declarat Kovesi după ce şi-a prezentat cazul în faţa judecătoarei.

Curtea Supremă a judecat, miercuri, de la ora 9.00, plângerea formulată de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi împotriva măsurii controlului judiciar.

Măsura a fost dispusă, joi, de către procurorii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie şi a fost contestată, vineri, de către Kovesi.

Fosta şefă a DNA a fost audiată la sediul Secţiei speciale pentru mai mult de şase ore, în dosarul aducerii în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

La ieşire, ea a anunţat că are interdicţie de a vorbi cu presa despre dosar şi a făcut referire la “campania de hărţuire” cu care s-a obişnuit.

SIIJ a anunţat că Laura Codruţa Kovesia fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă. Ea nu are voie să părăsească ţara fără aprobare, să discute cu presa despre dosar şi nici să lucreze la Parchetul General.

“Procurorii din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva procurorului Kövesi Laura Codruţa, delegată în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă şi de asemenea, au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019”, anunţa vineri Parchetul ICCJ.

Ce spune Europa

Preşedintele PE, Antonio Tajani,a făcut astăzi o declaraţie de susţinere a Laurei Codruţa Kovesi, afirmând că va trimite o scrisoare autorităţilor române în care le va cere să nu pună obstacole la participarea acesteia la toate fazele procedurii de selecţie pentru postul de procuror şef european

”Am aflat cu îngrijorare că Laura Codruţa Kovesi, candidata Parlamentului European pentru postul de procuror şef, a fost pusă de autorităţile române sub control judiciar, care înseamnă limitarea libertăţii sale personale, nu poate să părăsească ţara fără autorizaţie, trebuie să se prezinte zilnic la poliţie şi nu poate să facă declaraţii de presă.

Pe baza principiului neingerinţei şi neimplicării în activităţile autorităţilor judiciare şi cerând respectarea prezumpţiei de nevinovăţie, doresc să exprim preocuparea PE în legătură cu situaţia astfel creată”, a declarat Antonio Tajani la începutul şedinţei plenare a Parlamentului European.

El a mai spus că Laura Codruţa Kovesi rămâne candidata PE şi că se bucură de încrederea şi de sprijinul Parlamentului European.

La rândul lui, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi-a reafirmat sprijinul pentru Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european şi a reiterat faptul că fosta şefă DNA rămâne candidata preferată a Parlamentului European pentru această funcţie.

Cmentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More